הייתה פורטונה?

גטו טרזינשטט, שמוקם בעיירה הצ'כית "טרזין", ידוע ככזה שבו השתמשו הנאצים כדי לרמות את העולם באשר לתנאי כליאתם של היהודים. הגטו שימש כמקום כליאה לרבים מיהודי צ'כיה ומרכז אירופה, רבים מהיהודים היו ידועי שם ובעלי זכויות מיוחדות, חלקם זכה לכך בשל העובדה ששירת בצבא הגרמני במלחמת העולם הראשונה.

לא הרבה יודעים, אבל בגטו טרזין התקיימה ליגת כדורגל. רוב שמות הקבוצות התבססו על המקומות מהם הגיעו היהודים לגטו, חלק אחר מהשמות התבסס על המקצועות היהודים, אך שם אחד צד את עיניי במיוחד. השם הזה היה פורטונה קלן. ממבט על הליגות הגרמניות כיום ניתן לזהות כי בליגה השלישית בגרמניה ישנה קבוצה בשם פורטונה קלן. האם יש קשר בין פורטונה קלן הנוכחית לאותה פורטונה קלן מליגת גטו טרזין?

פורטונה קלן
Credit to "Fortuna Köln" Facebook page

אז ככה, הנתונים היבשים מספרים שפורטונה קלן נוסדה ב-21.2.1948 כחלק מאיחוד של שלוש קבוצות מהעיר קלן – ויקטוריה קלן, באיינטהלר וספרקסן וריין קלן. פורטונה בילתה את רוב קיומה בליגה השנייה, כאשר הישג השיא שלה הוא הגעה לגמר הגביע הגרמני ב-1983. היום, כאמור, הקבוצה משחקת בליגה השלישית בגרמניה ורוב שחקניה אינם מוכרים גם למי שמתמצאים ברזי הליגה הגרמנית.

נסיונות למצוא מקורות מידע באשר לקשר אפשרי בין פורטונה קלן מגטו טרזין לפורטונה קלן של ימינו עלו בתוהו, אך יש כמה עובדות שאין לטעות בהן. ראשית, והמשמעותית ביותר לטעמי, היא השם הזהה, שבא בניגוד לשמות אחרים מאותה ליגה – שמות כגון קצבים, טבחים, הגיבור פראג וכו'. שנית, וכנראה הסיבה לקושי בביצוע התאמה של נתוני העבר, היא העובדה שהכדורגל הגרמני עשה לא מעט כדי להתעלם משיח על כדורגל מתקופת השלטון הנאצי.

 

לדוגמא, רק בשנים האחרונות, בעקבות לחץ של ארגון "שיקריה", אחד ממועדוני האוהדים המפורסמים ביותר של באיירן מינכן, ביצעה הקבוצה מספר פעולות הנצחה, מרשימות מאוד יש לומר, לנשיא המועדון בתקופה זו, קורט לנדאוור, שהיה יהודי. אדגיש כי לאחרונה מתבצעות פעולות נהדרות מצד מספר גורמים בכדורגל הגרמני להנצחת זיכרון השואה, אך עולם הכדורגל של אותה תקופה הוא עדיין נושא שממעטים לדבר עליו בעולם הכדורגל הגרמני.

האם באמת יש קשר בין שתי הקבוצות בעלות השם הזהה? אולי ואולי לא. ייתכן שלעולם לא נדע. מה שבטוח הוא שישנם סודות רבים מעולם הכדורגל היהודי בתקופת מלחמת העולם השנייה שרק מחכים להחשף. הסודות האלה מהווים חלק משמעותי מההיסטוריה שלנו, וכאוהדי ספורט זוהי חובתנו לחשוף אותם.

לטורים נוספים ליום הזכרון לשואה ולגבורה

אצטדיון גטו טרזין
צילום: בית טרזין
Print Friendly, PDF & Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

 

אוהבים את מה שאנחנו עושים ורוצים לעזור?

תתמכו בנו

*כל תמיכה תעזור לנו לגוון ולשפר את התוכן ולצמוח