כדורסל במשחקים האולימפיים – עבר והווה ונקווה שיש עתיד

שנת 2020 נפתחה(!!) ואתם זוכרים מה קורה בשנת 2020? נכון. דונלד טראמפ ייבחר לנשיאות. אבל לא על זה אני מדבר.
נכון. בית"ר ירושלים תשלים טראבל מטורף. אבל גם לא על זה אני מדבר. אז מה קורה בשנת 2020? יש בעיר טוקיו אולימפיאדה!!!

בעוד כולם עסוקים בקריטריונים אחרונים לענפים השונים, אני מבקש למקד אתכם בכדור העגול והכתום (בדרך כלל), אשר אמורים to put it in the SAL (שייקה לוי, שם, שם).

אולימפיאדה
Credit to "Olympic" Facebook page

בספטמבר אשתקד הסתיים לו טורניר גביע העולם בכדורסל ובזמנו סיכמתי את תוצאותיו מפרוץ הטורניר בשנת 1950 ועד עתה ובייחוד לאור הפדיחות של נבחרת ארה"ב.

בזמנו התפתח דיון קל בין הגולשים עד כמה זה משקף זלזול אמריקאי בטורניר העולמי הזה (טענה שאינני מסכים איתה) וזה הביא אותי לבדוק (לכבוד הגולש Yossi Harel) את הסטטיסטיקה המקבילה בטורניר העולמי בענף זה במסגרת האולימפיאדה. הממצאים מפתיעים או לפחות מעניינים.

ענף הכדורסל צורף רשמית לאולימפיאדה בברלין 1936 (תחת השלטון הנאצי) ושוחק מאז ב- 19 טורנירים. המקבילה אצל הנשים החלה במונטריאול 1976, קרי 11 טורנירים עד כה.

באופן כללי, השולטות במדליות, הן אותן הנבחרות כמו בגביע העולם בכדורסל: ארה"ב (עם 32% מהמדליות האפשריות), ברית המועצות (ז"ל, עם 16%) ויוגוסלביה (הי"ד, עם 11%). במונדובאסקט, היחסים הם, 22% לארה"ב ו- 15% לברה"מ וליוגוסלביה, כ"א. נציין שבקטגוריות הזהב לבדה, ארה"ב עם 80% מהמדליות באולימפיים ו"רק" 28% בגביע העולם.

 

נבחרת ארה"ב לקחה מדלייה בכדורסל בכל אחת מהאולימפיאדות שבה השתתפה, 15 זהב, מתוכן 7 ברצף (מ-1936 ועד 1968), עוד 1 כסף ו-2 ארד. היחידה שהיא לא השתתפה בו, היא של 1980 שהוחרמה על ידי ארה"ב ועוד כמה מדינות בעקבותיה, בעקבות פלישת ברה"מ לאפגניסטן. בקיצור, השקיעו. גם ברה"מ לא טמנה ידה בצלחת ולה 9 מדליות, מזה, 2 זהב, 4 כסף ו- 3 ארד, די דומה להישגיה בטורניר גביע העולם המדובר בפתיח.

וקצת על נבחרות אחרות. נבחרות יוון או טורקיה מעולם לא הגיעו אפילו לפיינל פור של הכדורסל באולימפיאדה, בשונה מהישגיהן בגביע העולם, מקום שני ב- 2006 וב- 2010 בהתאמה. גם גרמניה מעולם לא הייתה שם לעומת מדליית ארד ב- 2002 במונדובאסקט. לעומת זאת, אצל ספרד וארגנטינה יש הלימה מסוימת בין שתי התחרויות.

Credit to "FIBA" Facebook page

 

ספרד האלופה הנוכחית של גביע העולם ושל טורניר 2006 אל מול מדליה (2 כסף ואחת ארד) בכל אחת משלושת האולימפיות האחרונות. ארגנטינה עם שתי מדליות כסף בגביע העולם (בנטרול זכייה ישנה בזהב בטורניר של 1950) למול מדליות זהב וארד באולימפיאדות, כולם במילניום הנוכחי.

אני חייב לציין גם את נבחרת פולין האומללה אשר השתחלה פעם אחת ויחידה לפיינל פור של הכדורסל באולימפיאדת ברלין הנאצית בשנת 1936. אותה ברלין שכעבור שלוש שנים תפלוש לפולין ותחסל את הרפובליקה השנייה של פולין.

משפט על הנבחרת המאוחדת שהתקיימה אולימפיאדה אחת (ברצלונה 1992). מאחר שזה היה שנייה אחרי התפרקות ברה"מ, התחרו המתפזרות תחת נבחרת משותפת והחל מ-1996, כל אחת התחרתה בנפרד.

ולסיכום, השוואה בין המגדרים. אצל הנשים, הנבחרת "השלישית" השולטת היא דווקא זו של אוסטרליה, עם 3 מדליות כסף ו-2 ארד, ברצף מאולימפיאדת אטלנטה (1996) ועד זו של לונדון (2012). כאמור, גם כאן, נבחרת ארה"ב קטפה מדליה בכל אולימפיאדה מאז צירוף נבחרות הנשים לטורניר, מונטריאול 1976, למעט זו של מוסקבה 1980 מאותה הסיבה של הגברים. לאמריקאיות 30% מהמדליות האפשריות ו- 73% (8/11) ממדליות הזהב. נבחרת הנשים מארה"ב מחזיקה במדליית הזהב ברצף מאז 1996!

ואפרופו נבחרת פולין של הגברים, גם זו של הנשים השתחלה פעם אחת לפיינל פור וסיימה רביעית באולימפיאדת 1976, ללא קשר לאף מלחמת עולם. אבל היי, שבועיים קודם היה מבצע אנטבה.

 

עוד משהו מרגש. בשבעה מקרים נבחרות הנשים והגברים זכו באותן מדליות. אז אולי עם ארה"ב זו לא ממש חכמה, 3 מדליות הזהב האחרונות ועוד 3 שקדמו לכך. אבל זה קרה גם פעם אחת עם נבחרות הנשים וגברים של יוגוסלביה באולימפיאדת סיאול 1988, כאשר שתיהן זכו במדליית הכסף.

עוד משהו די מדהים (ומקרי לחלוטין). מאז החלה השתתפות נבחרות הנשים בטורניר, תמיד נכנסו לפיינל פור נבחרות מאותה מדינה משני המגדרים. בסיאול 1988 ובריו דה ז'ניירו 2016, חלקו את הפודיום אותן המדינות בשני המגדרים. בסיאול אפילו המקום הרביעי היה זהה – נבחרות אוסטרליה.

אם כן, נבחרת חלומות או לא, ניאלץ להמתין עוד מספר חודשים לראות אם האמריקאיות והאמריקאים ימשיכו את הרצף או שמדינה אחרת שכן קיימת (ולא ברה"מ או יוגוסלביה) יפריעו להם.

מיקום הטורניר אולימפיאדה

זהב גברים אולימפיאדה

זהב נשים אולימפיאדה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *