ELO שחקנים – ניתוח לקראת עונת 19/20

העונה שהתחילה השבוע היא הרביעית שבה אני מריץ אלגוריתם\מדד ELO על שחקני ליגת העל. בטור זה אסקור את דירוג מוכנות הקבוצות בליגת העל לעונה החדשה לפי הציונים שלהם במחזור הראשון.

ביתר ירושלים הפועל באר שבע
קרדיט לדף הפייסבוק של מנהלת הליגות בכדורגל

להזכירכם, מדובר במדד העוקב אחר העקרונות הבאים (אני מקצר, לטובת מי שמכיר):

  1. שחקנים לא נמדדים על סטטיסטיקות אישיות. רק על תוצאות שהקבוצות שלהם השיגו
  2. ניצחון על יריבה בהרכב חזק מזכה בהרבה נקודות. ניצחון על יריבה בהרכב חלש מזכה במעט נקודות. הפוך לגבי הפסדים. במקרה של תיקו הקבוצה החלשה יותר מקבלת ניקוד והחזקה יותר מפסידה
  3. מדד הפרשי. כרגע מקום ראשון זה בסביבות 160 נקודות. מקום אחרון בסביבות מינוס 170. זה בדיוק אותו דבר כמו 0 ו-360. אין משמעות לעובדה ש-160 זה פי 4 מ-40
  4. הפרש של 100 נקודות מייצג התפלגות סיכויים של 36-64 לנצחון. הפרש של 200 מתורגם לסיכויים של 20-80
  5. המדד אמור לשאוף ליציבות, כלומר, אם קבוצה שמדורגת 200 נקודות מעל קבוצה אחרת מנצחת אותה ב-4 מ-5 משחקים ומפסידה בחמישי- הפער יישמר באזור 200 הנקודות

העקרונות החשובים ביותר שהוספתי למדד כהתאמה לשימוש בו על שחקנים:

  1. הנחת המוצא של המנגנון היא ששחקנים לא משנים את איכותם בתדירות גבוהה. 3-4 משחקים שבהם שכטר לא מבקיע לא אומרים שהוא שכח איך להבקיע
  2. לכן… בכל מחזור, כל שחקן מקבל (או מפסיד) ציון על סמך ביצועיו בשנתיים האחרונות, עם מקדם 1 לכל משחק
  3. בכל מחזור נבחר שחקן אחד בכל קבוצה שמקבל (או מפסיד) ציון על סמך המשחק האחרון עם מקדם 20 – מנגנון שנועד לתקן שגיאות בצורה מהירה ולהביא שחקנים חדשים לציון המייצג שלהם בהקדם. השחקן שנבחר הוא השחקן שהפער בין התוצאה הצפויה לתוצאה בפועל במשחקים בהם השתתף הוא הגדול ביותר
  4. ההרכב הרלוונטי למשחק הוא ההרכב ברגע ההכרעה (כיבוש שער היתרון האחרון של הקבוצה המנצחת)
  5. בנוסף לשחקנים אני מחשיב בהרכב גם את המאמן, גורם הביתיות וה"קבוצה". ציון "הקבוצה" יכול לייצג מוניטין, מעטפת מקצועית וניהולית, קהל במשחקי חוץ ומרכיבים נוספים. ציון המאמן מייצג את יכולתו להוציא יותר משחקנים פחות טובים.

דוגמא שתסגור את ההקדמה (מוקדש לרועי זגה) – למרות המוניטין הרע של אחמד עאבד בעיני אוהדי הפועל ת"א, כשמסתכלים גם על התוצאות של ק"ש וגם על התוצאות של האדומים בתקופות שהוא שיחק בקבוצות אלה, רואים שהקבוצות האלו השיגו 40% הצלחה בלעדיו ו-50% איתו. זה מתבטא בציון מדד מאוד גבוה.

ועתה לדירוג. נתחיל מהסוף…

 

עולה חדשה 2 – סקציה נס ציונה

מצד אחד, האלגוריתם לא רץ על עולות חדשות. מצד שני, המדד מתקן את עצמו מהר ולכן אפשר להתחיל מציון שרירותי. הציון שמצאתי כמתאים ביותר לשחקנים חדשים בליגת העל בעולות חדשות הוא מינוס 8. ציון זה לא שם את נס-ציונה במקום האחרון ולכן אתייחס לעולות החדשות מחוץ לדירוג.

ציוני השחקנים של נס ציונה שהמדד כבר מכיר:

  • אופיר מזרחי (מכבי חיפה, מכבי פ"ת): 21
  • אלעד שחף (מכבי נתניה): 15
  • עומרי גלזר (רעננה, מכבי חיפה): 8
  • עמיר תורג'מן (אימן באשדוד): 5-

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 32- (מקום 14)

עולה חדשה 1 – הפועל כפר סבא

כפ"ס מגיעה עם מידע עליה מהעונה הראשונה של המדד. 72 הנקודות של עומר פדידה (ירד עם כפ"ס ליגה) ו-53 הנקודות של טל מכלוף (שיחק באשקלון) מקנות לה התחלה יותר טובה במדד. שחקנים נוספים של כפ"ס שהמדד כבר מכיר:

  • לירוי צעירי (מכבי פ"ת, בית"ר): 5
  • כפ"ס, הקבוצה: 1
  • אופיר חיים (אימן בהפועל ת"א): 3-
  • אביב סולומון (אשדוד): 12-
  • יתרון ביתיות: 15- (בעונת הירידה הביתיות קצת הזיקה לקבוצה. בחישוב ציון המוכנות אני לוקח רק חצי מהביתיות, כיוון שכל קבוצה נהנית מהביתיות רק בחצי מהמשחקים)

ציון המוכנות על סמך במחזור ראשון: 51 (מקום 11)

מקום 13 – מ.ס. אשדוד

שנה שעברה, לאחר שבוחבוט הוריד לספסל את לינגוואנה (73-), הציונים של אשדוד היו טובים מהציון שהשיגה בשבת, כך שעל פניו אשדוד נחלשה. אשדוד אמנם איבדה 2 שחקנים חזקים בסטנדרטים שלה – השוער ג'ראפי (67) ועוביידה חטאב (32) – אבל הבעיה העיקרית שלה בשבת הייתה שהכניסה 2 שחקנים טובים בשלבים מאוחרים מדי: בנצי מושל (81), שבאופן כללי רואה פחות מדי דשא יחסית לציון שלו, ורועי גורדנה (20). "למזלה", אשדוד נפתרה גם מדן ביטון (69-) ששיחק הרבה יחסית לציון שלו.

בנוסף כדאי להסתכל על החוד הבעייתי של אשדוד – שובל גוזלן (56-) ושגיב יחזקאל (35-) ועל השחקנים שהופיעו בפעם הראשונה בליגת העל – 2 זרים שמתחילים ב- 4- (על סמך ממוצע הבכורות של שחקנים זרים שנערכו בקבוצה והבכורות תחת המאמן) ופראס אבו-עקל (14-, לפי אותו עקרון, רק אם שחקנים ישראלים)

בגזרת המאמן, רוני אוואט שווה 27 נקודות – קצת יותר מה-3 של אבי בוחבוט.

ציון הקבוצה הוא 81- אבל ציון הביתיות גבוה ועומד על 73

התאמות נוספות לציון נעשו על סמך ההנחה שאבו-עקל יאבד את המקום שלו לגורדנה (שהחליף אותו בשבת) ודודי תירם שחתם לאחר המשחק יחליף את הבלם הזר

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 16

רוני אוואט
קרדיט לדף הפייסבוק "מועדון ספורט אשדוד – הדף הרשמי"

מקום 12 – הפועל חיפה

אומרים שהפועל חיפה נחלשה. יותר חלש מלשים בהרכב ביחד את ניסו קפילוטו (92-), לירן סרדל (118-) וגל אראל (145-) זה הישג מאוד מכובד. הפעם (לשם שינוי) סרדל החליף את אראל במקום לשחק יחד אתו.

יואב כץ שמר על השחקן הטוב ביותר שלו (דור מלול, 119) אבל איבד את השני (בן אז'ובל, 107, מאוד מסקרן מה הוא יעשה בבני יהודה) לטובת עדן בן-בסט (53, שזה גם הציון של ראדו גינסארי שעזב ללא מחליף ראוי). מתן חוזז (חזר למכבי ת"א, 41), עידן שמש (רעננה, 34) וגבריאל תמאש (22, וואקו וואקו) עזבו ללא תחליף ראוי.

גם בגזרת המאמן, 3 הנקודות של סילבס לא משתוות ל-47 של מימר.

הזרים החדשים (השוער בוריץ' ופרנסיסקו סנטוס) מתחילים עם ציון ראשוני יחסית גבוה של 18 כ"א), אבל זה לא מספיק

ציון הקבוצה הוא 6- וציון הביתיות 29

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 22

(יש לציין ש-6 נקודות יתרון על אשדוד זה זניח מאוד)

 

מקום 10 – הפועל חדרה

בעיתון הארץ הגדירו את הפועל רעננה כקבוצה עם 3 בן בנימין בשמות שונים בקישור. מבחינת המדד זה מתאר די טוב את הפועל חדרה. חוץ מאג'ידה ולוסיאנו מלמעלה (56 ו-30, בהתאמה) ופוצ'יבה מלמטה (34-), כל השחקנים מסתובבים בין 15 ל15-. הציון שלה במחזור הראשון דומה מאוד לציונים שלה מהמחצית השנייה בשנה שעברה. ציון של קבוצה של שחקנים אלמונים.

אורי גוטמן מתחיל את דרכו בליגה, מה שאומר 0 עגול (לעומת ה-11 של ניסו). 11 הוא גם ציון הקבוצה וציון הביתיות

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 54

מקום 9 – מכבי נתניה

מעניין יהיה לראות אילו הרכבים תבחר נתניה להעמיד השנה. הקבוצה איבדה מספר שחקנים סולידיים – הכוונה לא לעלי מוחמד (17-) אלא לג'ונתן בורשטיין (77, שיקגו פייר), מוטי ברשצקי (55, הפועל ת"א), דודי תירם (32, אשדוד) וברנקו ורגו'ץ' (25) – אבל השאירה אצלה שניים טובים יותר: אביב אברהם (134) וסתו פיניש (97).

הבעיה היא שהמעמד של שניהם מעורער – אברהם לא מקבל הרבה הזדמנויות ופיניש נלחם על ההרכב עם אלמוג כהן (17, בגלל שעזב את הארץ לפני שהמדד התחיל). מעניין, גם בגזרת הקשר ההתקפי. בגביע הטוטו נראה היה שדראפיץ' ינסה לעזור לרועי קהת לאבד את תואר "השחקן הכי גרוע במדד" (165-) אבל בליגה הוא הרכיב במקומו את רוי קורין (17, בכורה במדד, כמו אלמוג כהן).

גם בהתקפה המדד מתווכח עם השכל הישר כאשר הציון של מלמד (60) גבוה משל בצ'יראי (7)

דראפיץ' ונתניה ביחד מאז תחילת המדד, כך שהציון שלהם זהה (22) והביתיות לא נותנת הרבה לנתניה (9-)

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 85

 

מקום 8 – עירוני ק"ש

כמו נתניה, 4 השחקנים הטובים ביותר של הקריה בשנה שעברה מתחלקים ל-2 זרים שעזבו – גרסיה (122) ואחמדי (42) – ושני מקומיים שלא משחקים הרבה – לקאו (96) ושמעון אבוחצירה (92). לקאו שיחק בשבת ואלי זה סימן לבאות.

מי שדווקא כן משחק בקביעות הוא השחקן הגרוע (מבחינת מדד) בהיסטוריה של הקבוצה – איסמעיל ריאן (65-).

מסאי דגו מגיע מאשקלון עם 17-, ציון הקבוצה הוא 16 וציון הביתיות הוא 42-

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 98

מקום 7 – הפועל רעננה

המיקום המפתיע של רעננה מתבסס על המאמן הטוב בליגה (קורצקי, 128), הבלם עידו לוי (101) והקשר עדי נמני (48). אין לרעננה שחקנים גרועים יותר מאביחי ידן (49-), אבל לקבוצה יש ציון גרוע (67-) וציון ביתיות גרוע (88-)

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 105

מקום 6 – בני יהודה

יקוב סילבסטר (142) עזב והחליש את הקבוצה, מה שמשאיר את ה"כוכבות" ל… מאמן (108). על עזיבתו של חזיזה (81) בהתקפה מפצה ההצטרפות של דור אלו בהגנה (68). החלק התחתון הוא תמונת מראה של החלק העליון: דור ג'אן משחק קבוע למרות ציון של 55-, אבל הקבוצה קיבלה שכל על מאוויס צ'יבוטה (56-) ועמית ביטון (121-).

ציון הקבוצה גרוע מאוד (55-) וציון הביתיות 6

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 149

יוסי אבוקסיס בני יהודה
קרדיט לדף הפייסבוק של בני יהודה

מקום 5 – הפועל תל-אביב

זה לא בוזגלו (4) שמכניס את הפועל ת"א לפלייאוף העליון. אלו הם ג'ראפי (66) וברשצקי (54). גם העובדה שהשחקנים האחרים סולידיים ואין ממש ציונים נמוכים. הכי נמוך זה דווקא עומר דמארי (17-) ואחריו המוזמן החדש לנבחרת, רז שלמה (16-). וכל זה… בלי להחתים את אחמד עאבד המושמץ מפסקת הפתיחה (135).

ניסו אביטן מגיע מחדרה עם ציון 12, ציון הקבוצה וציון הביתיות הוא 8

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 187

מקום 4 – בית"ר ירושלים

המדד לא מת על הרכש של בית"ר. גרסיה מביא 122 נק' מרשימות אבל עלי מוחמד שווה 17-, שי קונסטנטין 36- ושלומי אזולאי 51-. גם בגזרת השחקנים הממשיכים יש כוכב ענק אחד (קונטה, 177), שחקן סולידי (פלומיין, 30) וחבורה של אוברייטד: קריאף (34-), איינבינדר (47-) וניצן (53-).

לגבי אזולאי, למרות שהוא שיחק במשחק הראשון אני מעריך שאנתוני וארן ישחק יותר ממנו (ויוסיף לבית"ר 96 נקודות), אחרת בית"ר יורדת למקום 6

רוני לוי לא אימן בליגה ב-4 השנים האחרונות (0), זה בערך גם ציון הביתיות. ציון הקבוצה הוא 21

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 235

 

מקום 3 – הפועל באר-שבע

זה לא סוד שלא נשאר הרבה מהקבוצה שהגיעה לפני שנתיים להרכבים של 550 נקודות.

נתחיל בשני הזרים החדשים, מרין וקאריו. הם מתחילים עם ניקוד של 4 על סמך ממוצע הזרים שהביא בב"ש בשנתיים האחרונות, אבל זה כנראה מה שהם באמת שווים. הם משחקים על המשבצות של שהר (46) ומליקסון (126). לטובת ציון המוכנות אני מניח ששהר יחזור להרכב, אבל עם מליקסון המזדקן והפצוע אי אפשר לדעת (אם יחזור, גם האסלביינק עם 26- יכול לצאת). למרות ההצטיינות במשחקי טרום העונה (שלא נחשבים), עדן שמיר לא נראה טוב במדד (11-) ובטח לא שון גולדברג (86-). ספורי (8-) ושטקוס (8) די ממוצעים.

מי שעדיין סוחב את הציון של ב"ש למעלה זה מיגל ויטור (124)

אי אפשר לדבר על ב"ש בלי לדבר על הביתיות (187). ציון הקבוצה והמאמן – 40.

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 241

מקום 2 – מכבי תל-אביב

המחזור הראשון שם את מכבי ת"א במקום השני, 130 נק' מאחורי המקום הראשון. האם הוא מייצג? המשחקים באירופה והמחזור הראשון הצביעו על סוג של "מהפכת צעירים" (או מכת פציעות) והצהובים לא שיחקו עם הכלים החזקים ביותר שלהם. לאלירן עטר יש לובי חזק בתקשורת ובין האוהדים, אבל ניקוד של 38- זה 119 פחות מאיתי שכטר, והנה סגרנו כמעט את כל הפער. 25 נק' נוספות הן הפער בין אצילי (81) ליונתן כהן. ציון המדד הגבוה ביותר אצל הצהובים הוא 140 של שרן ייני, 63 יותר מאשר של דן גלזר. באזורי המדד הגבוה צריך לציין גם את דור פרץ (77) ואבי ריקן (71)

ציון הקבוצה 41-, הביתיות 40 והמאמן 19

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 378

מקום 1 – מכבי חיפה

נתחיל בהבהרה – המקום הראשון הוא לא בגלל צ'ארון שרי. כאמור, המדד לא יודע לאתחל נכון שחקנים שרק מתחילים את דרכם בליגה, שמתחילים מציון המתבסס על היסטוריית הבכורות תחת הקבוצה ותחת המאמן. שרי מתחיל מציון 9- בגלל טיפוסים כמו קראמר ואתנסיאדיס, אבל גם בגלל שהדריבלים של קרים פריי הפופולרי לא תורגמו לנצחונות.

מצד אחד, נראה שמרקו בלבול עוקב אחרי המדד שלי. מאז שהגיע לחיפה הוא החזיר את הקרדיט ל"מלך המדד" – ניקיטה רוקאביצה (190). מבין 3 השחקנים שהביא מבני-יהודה, הבינגו האמיתי הוא חזיזה (81). שועה (47) ואשכנזי (13) לא מבריקים אבל סולידיים. יש עוד איכות בין שאר השחקנים שניצחו את רעננה: חיימוב (74), לביא (65), רז מאיר (37), מאבוקה (36) ועפרי ארד (30). על הספסל מחכה פלקושצ'נקו (84) ובעוד חודשיים אנו צפויים לפגוש את סלליך (101)

מצד שני, אחרי שראינו איך מכבי ת"א יכולה להעלות הרכב חזק יותר, אם רק תרצה (והפצועים יחלימו), צריך לשים לב גם לפוטנציאל של מכבי חיפה לפגוע בעצמה, כפי שהדגימה בהרכב שפתח נגד רעננה. המחוייבות לעוואד (91-) שווה איבוד של 138 נק' (יחסית לשועה). בהגנה, חבשי מצדיק את הציון הקטסטרופלי שלו (100-) וגרשון מחכה להביא את ה- 40- שלו. גם לדוס-סנטוס ומנחם ציונים שליליים.

ציון הקבוצה הוא 13, הביתיות 5- והמאמן 29

ציון המוכנות על סמך המחזור ראשון: 505

מכבי חיפה
קרדיט לדף הפייסבוק הרשמי של מכבי חיפה
Print Friendly, PDF & Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

 

אוהבים את מה שאנחנו עושים ורוצים לעזור?

תתמכו בנו

*כל תמיכה תעזור לנו לגוון ולשפר את התוכן ולצמוח