הלאה, התקדמנו.

בעוד 11 יום תיפתח עונת הפרמייר ליג, וזה הזמן לדבר לעומק על השינוי המשמעותי שנכנס לתוקף השנה: VAR. המערכת, שנוסתה בעונה שעברה במשחקי הגביע, תתמקד בכל השערים שיובקעו, פנדלים (בין אם נשרקו או לא), כרטיסים אדומים ישירים, או כל מקרה של טעות בזיהוי. בליגה בה טעויות שיפוט משמעותיות התרחשו על בסיס כמעט שבועי, אפשר רק לומר: בשעה טובה.

VAR
Via FIFA World Cup Facebook page

סקירה קצרה של כמה מטעויות השיפוט היותר חמורות בעונה האחרונה: סיטי סופגת שער מנגיעת יד נגד וולבס (25.8) ומאבדת נקודות לראשונה, בעוד לליברפול נפסל גול ב1-1 נגד ארסנל בטענת נבדל שגויה של סאדיו מאנה (3.11). מצד שני לליברפול אושר גול למרות נבדל ברור של ג'יימס מילנר נגד ווסטהאם (4.2), כשיום קודם לכן סרחיו אגוארו מבקיע עם היד בניצחון על ארסנל.

וזה רק במאבק האליפות. מנצ'סטר יונייטד ניצחה פעמיים כאשר ב3-2 נגד ניוקאסל אשלי יאנג מרחיק כדור מהרחבה שלו עם היד, ופעם שניה אלכסיס סאנצ'ס משתלט על כדור בעזרת שתי הידיים בדרך לשער השוויון של מרסיאל מול בורנמות' במשחק שנגמר בניצחון של יונייטד.
בגלל שפנדלים וכרטיסים אדומים הם סיטואציות קצת יותר מורכבות הם ישארו בצד.

Credit to "Premier league fans page" Facebook page

השערים שצויינו הם גם החלטות השיפוט הגרועות ביותר. כשמדברים על נבדל או נגיעת יד אין שיקול דעת, אם מתקיימות ההתניות הדרושות לקיום אחד מהמקרים אז המצב הוא שהיה או לא היה. זה בדיוק כמו המצב בכדורסל: סל שנקלע על הבאזר נזרק לפני סיום הזמן החוקי או שאחריו, ופתרון המחלוקת מתבצע בעזרת הטלוויזיה. בשביל זה גם נועד הצ'אלנג' בטניס: שחקן מבקש להיעזר בטכנולוגיה כדי להבהיר מחלוקת האם הכדור עבר את הקו או לא. סוגיית ההכשלות ברחבה היא קצת יותר מורכבת, אבל גם מקרים של מגע ברור כשהכדור לא בסביבה הם שחור או לבן. אי אפשר לקבל יותר שגיאות כאלו כשהפתרון קיים.

התערבות טכנולוגית היא לא ייחודית לכדורגל. דרך Quora.com.

הכדורגל לרוב מתעקש לא לקבל התערבות טכנולוגית שתסייע לשיפור איכות השיפוט במשחקים, ולרוב מסיבות רומנטיות. "לא להוציא את הרגש מהמשחק". והנה קסם: החלטת VAR לטובת ריאל מדריד לא סייעה להם לעבור את אייאקס בליגת האלופות, ורכבת ההרים הרגשית בגול של סיטי שנפסל מול טוטנהאם ברבע הגמר? רגע כדורגל מהמיוחדים שראינו בשנים האחרונות. גם טכנולוגיית קו השער התקבלה ברגשות מעורבים, אבל "שער הרפאים" של ליברפול נגד צ'לסי בחצי גמר ליגת האלופות ועוד כמה כאלו הכריחו את הכדורגל להתקדם. כשאנחנו יכולים להוכיח בוודאות "היה או לא היה" אז קדימה, בבקשה.

עוד דבר שנרוויח על הדרך הוא הדברה של תופעת ההתחזות. שהשופט לא יהיה מחוייב להחליט על המקום והוא יכול לקבל חוות דעת אמיתית ועניינית, ולא מבוססת על מה שהוא חושב שהוא ראה באותו רגע. כשחלוץ יודע שהוא לא יכול לזרוק את עצמו יותר ולקוות לטוב הוא יהיה חייב למצוא את המסירה במקרה הטוב, ובמקרה היותר טוב, לספק לנו דריבל גאוני שיתן לנו את שער המחזור. התקדמות נוספת שנוכל להשיג היא בעניין ההתחזות שנועדו לגרום להרחקת שחקן יריב. במקום החוק שמבטל בדיעבד את ההרחקה מהמשחקים הבאים, השחקן ישאר על המגרש וניתן יהיה להעניש באותו משחק את המתחזה. זאת מבלי לשלוף אדום מיותר שיפגע במשחק עצמו.

 

בליגה תחרותית כמו הפרמייר ליג, כאשר 6 קבוצות רואות את עצמן כאלופות לגיטימיות, ובערך חצי ליגה מתחרה על מקום באירופה, כל נקודה היא קריטית וכל טעות שיפוט נושאת איתה השלכות עצומות. שלא יהיו טעויות, תלונות על השיפוט ימשיכו להיות תמיד וכנראה שהעונה תככב השאלה של "למה השופט לא הלך ל-VAR?" התשובה לכך אגב היא ש-VAR מתערב רק בטעויות שיפוט חד משמעיות שחובה להפוך את ההחלטה (נבדל, יד, פנדל ברור או כרטיס אדום), ולא איפה שהשופט סומך בודאות על שיקול הדעת של עצמו.

כך או כך, עד עכשיו לא ראינו שמשחקים נעצרו בצורה מוגזמת, ובטח שההנאה מהמשחק לא נפגעה. בסה"כ גם הכדורגל היה צריך להמשיך הלאה.

מנצ'סטר סיטי, ליברפול
Credit to "Manchester City" Facebook page
Print Friendly, PDF & Email

תגובה אחת

  1. אזכור מופיע גם ב תרגעו, זה רק VAR. - הזווית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

 

אוהבים את מה שאנחנו עושים ורוצים לעזור?

תתמכו בנו

*כל תמיכה תעזור לנו לגוון ולשפר את התוכן ולצמוח