תזכורת
בלוג זה עוסק בהתאמת מדד ELO לדירוג שחקני ליגת העל. מדובר על מדד המשמש כיום באופן רשמי לדירוג שחקני שחמט ובאופן לא רשמי לדירוג נבחרות כדורגל (www.eloratings.net) וקבוצות כדורגל אירופאיות (www.clubelo.com). ייחודו של המדד הוא שהוא מעניק ניקוד על משחק בהתאם לעוצמת היריבה – לטורים הקודמים לחצו כאן
בעקבות הזמן המועט שהשאיר לי מחזור אמצע השבוע, אנתח בטור זה רק את המחזור, ללא התעמקות באחת מהקבוצות
מה קרה השבוע
(בסוגריים – % לניצחון עפ"י עוצמת ההרכב, בניקוי הסברות לתיקו)
- הפועל חיפה (56%) – בית"ר ירושלים (44%)
פעם ראשונה העונה שהרכב של בית"ר חלש יותר מהרכב של הפועל חיפה, ודווקא אז בית"ר מנצחת. הסיבות לציון הנמוך יחסית של בית"ר הן משחק חוץ, הופעת בכורה של ציון צמח ושיתופם של חן עזרא וטל כחילה שהיו מעורבים ביותר תוצאות לא טובות משחקנים אחרים.
- מכבי פ"ת (49%) – הפועל ק"ש (51%)
במחזור הקודם, הלוזונים הרכיבו נגד בית"ר 7 שחקנים בעלי ערך מדד שואף ל-0 (גיגי, סיבוק, אלקיים, דנינו, פירס, סומא ואבידור), מגמה שנמשכה כבר כמה מחזורים. נגד ק"ש שיחקו רק 3 מה-7. במקומם שיחק בין השאר מנור סלומון (שלא פתח נגד בית"ר). הקפיצה בציון יכולה להסביר את הנצחון.
- אשדוד (49%) – סכנין (51%)
על חוסר הביתיות של אשדוד דיברנו כבר שבוע שעבר. מולה ניצבה קבוצה שדווקא מתקשה בחוץ, בלי השחקן השני הכי חשוב שלה (השוער קנדיל, ציון נמוך רק משל תאמבי סגס). הרכב הכי חלש של סכנין מזה שנה מספיק כדי לנצח את אשדוד.
- מכבי ת"א (72%) – מכבי נתניה (28%)
צפוי. אפילו ההפרש.
- רעננה (39%) – מכבי חיפה (61%)
אלברמן לבד שווה את כל ההרכב של רעננה. יחד עם רוקאביצה, סלליך ורז מאיר (16 נק' מדד מפתיעות) הם סיפקו את היתרון שלא מתבטא בטבלה אבל התבטא בתוצאה
- עכו (42%) – אשקלון (58%)
התוצאה צפויה. אם יש משהו מעניין להגיד על המשחק הוא בהקשר של חלון ההעברות. איבנצ'יץ', שאמור לעבור מאשקלון להפועל חיפה הוא בעל המדד הגבוה ביותר באשקלון (אבל נמוך משמעותית משל תורג'מן ובן-בסט, עמם יתחרה על מקום בהרכב של קלינגר)
- ב"ש (85%) – בני יהודה (15%)
להזכירכם, הביתיות של ב"ש נמצאת במקום השני במדד הכולל (אחרי קיארטרסון). במקום השלישי נמצא מיגל ויטור. תוצאה כ"כ מאכזבת בבית, כשמיגל ויטור לא משחק, תביא בקרוב להיפוך הסדר הזה. מבחינתם של הכתומים, ההפסד בשבוע שעבר להפועל חיפה היה מכה קטנה בכנף של קבוצה שנמצאת במסלול המראה (גם מבחינת המדד). התיקו הזה מאזן אותו כמעט לחלוטין.
שחקנים עם ביצועים בולטים
- עידן ורד תופס את המקום ה-4 במקום מליקסון (שיורד למקום ה-6, מתחת להייסטר).
- בוריס קליימן נשאר במקום ה-11, אבל הוא עדיין השחקן שמתקדם בקצב הגבוה ביותר (מזכיר שהציון שניתן בכל שבוע מתבסס על 30 המשחקים האחרונים, ולכן שחקן יכול לצבור ניקוד גם אם לא שיחק את המשחק האחרון או אפילו הפסיד). קליימן צבר השבוע 2.77 נקודות ששוות ל-27 ניצחונות על קבוצות שוות ערך.
פינת המעקב
בפינה זו נבחר שחקנים שיהיה מעניין לעקוב אחריהם לאורך העונה
- גל אלברמן התחיל את העונה במקום 11 מה שמעלה חשד רציני להטיה מובנית באלגוריתם. השבוע הוא ירד מהמקום ה-17 ל-19. הצבירה השבועית היא מינוס 0.9, כלומר, הוא צפוי להמשיך לרדת ולהתיישר עם האינטואיציה.
- אלון תורג'מן – המדורג הגבוה ביותר שאינו מב"ש, מכבי ת"א או בית"ר – נשאר במקום 15 עם צבירה שבועית של מינוס 0.2 שמעידה על כך שציונו הנוכחי אכן מעיד על כושרו.
- אנטואן קונט – המדורג הגבוה ביותר מבין השחקנים שהצטרפו בפגרת ינואר של העונה הקודמת – נשאר במקום 22. הצבירה השבועית שלו היא פלוס 1 – לא הרבה בשביל שחקן בית"ר (מה שאומר שהציון הנוכחי של הקבוצה מעריך אותה פחות מכושרה האמיתי), אבל מספיק כדי לאיים על 5 השחקנים שמדורגים בינו ובין הבית"רי שמעליו (קלאודימיר) – אוגו, נוואקמה, אלברמן, מיכאל אוחנה וטב"ח הבלם
- טב"ח החלוץ – המדורג הגבוה ביותר מבין השחקנים שעזבו את הליגה בסיום העונה הקודמת. על חשבון ביצועיו מהעונה הקודמת, צבר השבוע 0.06 נקודות (במצבו הצבירה תהיה גבוהה יותר ככל שביצועי הקבוצה בלעדיו יהיו גרועים יותר). ירד מקום אחד למקום 25, תוך שהוא מחליף מקום עם השחקן החשוב ביותר של בני-יהודה – דן מורי.
- אביב אברהם – המדורג הגבוה ביותר מבין השחקנים שהצטרפו לליגה העונה – נשאר במקום 31, למרות שצבר השבוע נקודה שלמה.
- גבריאל תמאש – המדורג הגבוה ביותר מבין השחקנים שהצטרפו לליגה העונה לקבוצה שאינה עולה חדשה – ירד ממקום 58 למקום 59. צבירה שבועית של 0 (כמו אצל תורג'י) מעידה שוב שהמדד של הפועל חיפה התייצב על כוחה האמיתי.