תולדות הפנטזיה

מי מאיתנו לא שיחק ב-Football Manager בילדותו? אם כי אני מכיר כמה פריקים של המשחק בני גיל הזהב המשחקים בו עד היום.
אנחנו, אוהבי הכדורגל, יושבים עם הקומץ הפרטי שלנו ביציע הפרטי שלנו (בסלון) וצופים במסך אחר 22 גברים רצים אחרי כדור כמאמר הקלישאה.
תוך כדי צפייה במשחק לכל אחד מאיתנו יש זווית משלו. כולנו מפרשנים, כולנו משוכנעים שהיינו מוציאים יותר מהשחקן, משנים מערך, מבצעים תרגיל טוב יותר ובגדול אנחנו בטוחים כי היינו מפצחים את המשחק וחוזרים הביתה עם 3 הנקודות.

מעבר למשחק המחשב הפופולרי, קיימות דרכים נוספות לענות על הדחף הבלתי מוסבר הזה של להיות מאמנים. אחת מהדרכים הפופולריות ביותר היא – "הפנטזי ליג" או בגרסת הכחול לבן – "ליגת החלומות". הקונספט די פשוט, בוחרים קבוצה המורכבת משחקני ליגה מסוימת ומקבלים ניקוד עבור התוצאות אשר אותם שחקנים מבצעים במציאות לאורך העונה כגון: שער, בישול, שמירה על שער נקי וכו'. החוקים טיפה משתנים ממשחק למשחק ומענף לענף, אבל העקרונות הבסיסיים זהים.

הקונספט התחיל אחרי מלחמת העולם השנייה כאשר איש עסקים מאוקלנד, ארה"ב, בשם ווילפרד ווינקנבך ייסד את הפנטזי ליג הראשון בהיסטוריה. תתפלאו או לא (בכל זאת ארה"ב בשנות ה-50) המשחק הראשון היה מבוסס על גולף ולא על פוטבול/בייסבול – ענפים הרבה יותר פופולריים בארה"ב.
גילגולו של המשחק הגיע לענף הבייסבול כאשר ב-1960 פיתח את המשחק סוציולוג מאוניברסיטת "הארוורד" בשם ווילאם גאמסון. ב-1988 דיווח ה-"USA Today" שכ- 500 אלף שחקנים משתתפים בליגות הבייסבול פנטזי השונות.

עם מהפכת האינטרנט מאמצע שנות ה-90 של המאה הקודמת המשחק התחיל לתפוס תאוצה. יותר ויותר ליגות וענפים הצטרפו לשגעון החדש: הוקי קרח, פוטבול אמריקאי, כדורסל ועוד, והרעיון התחיל לתפוס תאוצה עד כדי שגופי מדיה כמו YAHOO הוסיפו ליגות פנטזי משלהם. ב-1998 הוקם איגוד הפנטזי ספורט ה-FSTA שפועל עד היום וחברות בו כ-300 חברות מהענף.

ככל שעברו השנים, משחקי הפנטזי התפתחו כמעט לכל ענף ספורט בניהם כדורגל, רגבי, מירוצי מכוניות, קריקט, היאבקות ועוד.
כיום יש מגוון פלטפורמות המריצות משחקי פנטזי שונים, רובן מנוהלות על ידי גופי תקשורת וספורט כגון YAHOO  SKY ,CNN ואפילו לנו יש נציגה – ערוץ הספורט אשר מפעיל את ליגת החלומות של ליגת העל לכדורגל.
בין גופי הספורט ניתן למצוא את "הפרמייר ליג" האנגלית, "לה ליגה" הספרדית, אופ"א אשר מפעילה ליגות פנטזי עבור ליגת האלופות וטורניר אליפות אירופה לכדורגל ופיפ"א אשר מפעילה פנטזי ליג עבור אליפות העולם בכדורגל – המונדיאל. בכדורסל גם ה-NBA וגם ה-EuroLeauge האירופאית מפעילות משחקי פנטזי גם כן.
כיום התעשייה התפתחה עד כדי כך שלא רק מפעילות המשחקים הן אלו המרכיבות את התעשייה אלא חברות סטטיסטיקה ואנליזה, אתרי תוכן, חברות מדיה המתמקדות בפנטזי ספורט ועוד.
ב-2015 דיווחה חברת מחקר מאוסטרליה כי שוק הפנטזי ספורט מוערך בכ-2 מיליארד דולר.

כפריק של כדורגל בכלל והליגה האנגלית בפרט ה-Fantasy Premier Leauge (ליגת החלומות של ליגת הכדורגל הבכירה באנגליה) הוא המועדף עלי מכולם. הממשק מאוד נוח למשתמש, אפליקציה לנייד, סטטיסטיקות, סקירות סקאוטים ועוד הופכות אותו לבחירה הראשונה שלי. רק בעונה שעברה נרשמו כ-3.5 מליון שחקנים מרחבי העולם כאשר כ-4000 מתוכם ישראלים.

המשחק מאפשר לך להצטרף לליגות סטנדרטיות קיימות כמו ליגה של הקבוצה אותה אתה אוהד (במקרה שלי באנגליה זו ארסנל), ליגה של מדינת המוצא שלך – ישראל ועוד.
כמו כן ניתן להקים ליגות פרטיות בהם אתה והקומץ שלך מתחרים על תואר האליפות או לחלופין ליגות ראש בראש כאשר אתה מתמודד מול אחד מחבריך בלבד עד התואר הנחשף.
השחקנים הטובים ביותר יכולים לזכות במגוון פרסים כגון חבילות אירוח VIP למשחקי פרמייר ליג, טיולים לבריטניה, שעוני יוקרה, משחקי ספורט, ביגוד ספורט ועוד.

אז למי שלא התנסה עדיין והתשוקה לעשות מהפכה במגרש בוערת בו זהו המשחק עבורכם. בואו נגיד שהצפייה במשחקי הכדורגל עבורי הפכה מעניינת יותר מתמיד בציפייה כי השחקנים אותם בחרתי לקבוצת הפנטזי שלי יציגו יכולת טובה.
תארו לכם סיטואציה שאתם יושבים בסטמפורד ברידג' בלונדון במשחק בין צ'לסי למנצ'סטר סיטי, משחק די משמים עם 0-0 ופתאום משום מקום הקפטן שלכם בפנטזי קון אגווארו מעלה את סיטי ליתרון בדקה ה 80'. אין לי מילים לתאר את ההרגשה.

תולדות הפנטזיה
Credit to "Premier League" Facebook page

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *