// מאת משה דביר
את היריבות המרה וארוכת השנים בין בארסה לריאל אין צורך להציג. אחרי שליטה ספרדית ארוכה בכדורגל האירופי, שהתבטאה ב-5 זכיות בליגת האלופות ב-6 שנים האחרונות (ו-10 מ-20 האחרונות), הלה ליגה מראה חולשה בלתי רגילה העונה. חוסר היציבות של קבוצות הצמרת נראה לעין בצורה בולטת, ועיקר החצים מופנים, ובצדק, בעיקר לבארסה וריאל, שכן חולשתן היחסית ניכרת. קבוצות כבר לא מפחדות ללחוץ, לדחוף ולגנוב נק׳ יקרות לשליטות הבלתי מעורערות של הליגה הספרדית.
ואכן, החולשה מתבטאת גם בצורה סטטיסטית. יותר מידי איבודי נק׳ יש להן העונה. שימו לב לנתון הבא: 9 ו-8 משחקים ללא ניצחון (תיקו/הפסד) יש לריאל וברצלונה בהתאמה ואנחנו רק במחזור ה-24, כך שיש קצת יותר משליש עונה לפנינו. לשם השוואה, מאז עונת 06/07 לא קרה שהאלופה המכהנת לא ניצחה יותר מ-12 משחקים בעונה שלמה.
מאז אותה עונה מדוברת, 5 פעמים בלבד קרה שהאלופה לא ניצחה מעל 10 משחקים בעונה שלמה. בקצב איבוד הנק׳ הנוכחי, יהיו להן כ 14-15 משחקים כאלו.
בעוד לריאל יש ״תירוץ״ לחולשה – עזיבת המלך המדרידאי לשעבר רונאלדו, וחילופי המאמנים שעברו בשנתיים וחצי האחרונות, לבארסה אין תירוצים – טר שטגן עדיין בין הקורות, פיקה עוד שומר על השורות, המנוע בוסקטס עדיין הורס התקפות ומסי עדיין מלהטט בין ההגנות.
ריאל החלה בבנייה עצמית לימים שלאחר רונאלדו, אמנם באיחור של כמעט שנתיים, אבל רואים ניצוצות של רכש מוצלח, צעיר ורענן. ברצלונה לעומתה, עם רכישות כושלות מאד בשנים האחרונות, ללא תוספת כח משמעותית.
בעבר הלא רחוק בארסה הייתה ידועה כקבוצה המקדמת שחקנים צעירים, משפרת והופכת לסופרסטארים: צ׳אבי, אינייסטה, מסי, בוסקטס ורבים אחרים. ואילו ריאל הייתה קונה סופרסטארים מוכחים בסכומי עתק: רונאלדו, קאקה, בייל, חאמס ורבים אחרים. ישנן רכישות מוצלחות (רונאלדו!!!), אך רבות הרכישות שהוגדרו ככשלונות.
בשנים האחרונות משהו השתנה. אמנם הנהלת ריאל מדריד עדיין משלמת סכומים נאים, אך ישנו שינוי בתפיסה ובמדיניות, ישנה חשיבה קדימה, לעבר העתיד. בריאל בונים קבוצה לעוד הרבה שנים עם סדרת רכישות צעירה ומעולה: רודריגו, וינסיוס, וואלורדה, מנדי, מיליטאו, ראיינר, קובו, אודגארד, חאכימי, רגילון, אודריוסלה, לונין, סבאיוס ואחרים. ישנם שחקנים שאינם מתאימים כרגע לסגל העמוק של הקבוצה הבוגרת, אבל בריאל מבינים שדקות משחק חשובות להתפתחותם, ולראייה אנו עדים למושאלים רבים שנותנים עונה נהדרת: אודגארד, רגילון וחכימי הפנטסטי שמאותת לזידאן ומאיים על מקומו בהרכב של קרבאחל בעונה הבאה. ללא ספק, צפוי כאב ראש חיובי לזידאן בעונה הבאה.
בניגוד לקבוצה מהבירה, ברצלונה בשנים האחרונות ביצעה כמה רכישות בומבסטיות ופחות מוצלחות: קוטיניו, דמבלה הפציע, מלקום, מינה, אנדרה גומס, פאקו אלקאסר, לוקה דין, ארדה טוראן, אלייש וידאל, ורמאלן, מתייה, סאנצ׳ז ואחרים. ואחד, גריזמן, שעדיין בסימן שאלה גדול. תוסיפו לכך ירידה ניכרת בשנים האחרונות בכמות השחקנים שעולים מהאקדמיה המפורסמת ותקבלו קבוצה מבוגרת בדמותם של מסי, סוארס, בוסקטס, פיקה, אלבה, רקיטיץ׳, וידאל ונטו, שנראה שלא לכולם יש מחליף ראוי בקנה הקטאלוני.
אמנם יש את לנגלה הנהדר והלא יציב, ארתור, שעדיין לא מצא את מקומו הקבוע בהרכב, ודה יונג שמראה ניצוצות, אבל לא שילמו עליו כ״כ הרבה כסף בשביל ניצוצות בלבד, פאטי הכוכב העולה, ריקי פוץ׳, שטרם קיבל מספיק הזדמנויות להוכיח את עצמו ואמרסון המושאל, שנותן עונה מעולה בבטיס, אבל, העתיד לא נראה כמאיר פנים עבור הקבוצה הקטאלונית.
מבט על ממוצעי הגיל בסגל הנוכחי של ברצלונה (27.7) וריאל מדריד (26.7) לא מראה פער גדול, אבל יש לציין כי לריאל יש 6 שחקנים יותר מאשר לברצלונה בסגל הרחב של הקבוצה הבוגרת ועדיין הוא צעיר יותר בממוצע של שנה.
חלוקת הגילאים בסגל ריאל היא כזאת:
7 שחקנים חגגו 30+
7 שחקנים מתחת לגיל 22
5 שחקנים בטווח הגילאים 23-26
7 שחקנים בטווח הגילאים 27-29
תוסיפו להם את המושאלים:
חכימי (21), לונין (20), אודגארד (20), רגילון (22), ואייחו (22), סבאיוס (22), קובו (18) – ותקבלו 14 שחקנים מתחת לגיל 22, כל אחד עם עתיד מזהיר לפניו.
חלוקת הגילאים בסגל ברצלונה היא כזאת:
8 שחקנים חגגו 30+
4 שחקנים מתחת לגיל 22 (כולל)
5 שחקנים בטווח הגילאים 23-26
3 שחקנים בטווח הגילאים 27-29
תוסיפו להם את המושאלים:
אמרסון (20) וטודיבו (20) – ותקבלו 6 שחקנים מתחת לגיל 22, פחות ממה שקיימים בסגל הנוכחי והרחב של ריאל העונה.
אז אכן, העתיד נראה מזהיר עבור הבלאנקוס, אבל יש להזכיר את הפעם האחרונה שריאל לקחה אליפות, בתוספת 2 זכיות רצופות בליגת האלופות – היה נראה שאנחנו בדרך לשנים של שליטה לבנה, אך מסי וחבריו הוכיחו שטעינו והובילו את בארסה ל-2 אליפויות רצופות.
את העתיד אף אחד לא יכול לנבא, דברים רבים עוד יכולים להשתנות, אך נכון להיום נראה שריאל צועדת לעבר עתיד ורוד ושנים של שליטה בלה ליגה בעידן שלאחר מסי המתבגר בברצלונה.