רגע לפני משחק הנבחרת, זה זמן טוב לראות מה שלום הליגיונרים שלנו, בדירוג הליגיונרים הראשון שמסכם למעשה את השליש הראשון של העונה. והמצב לא מעודד בכלל, מרבית הליגיונרים הבכירים שלנו במגמת ירידה ביחס לעונה שעברה, לא מעט כרגיל חווים פציעות בשל ההתמודדות עם העומס הרב, וגם השחקנים החדשים שיצאו לנסות את מזלם מעבר לים מתקשים להשתלב.
אבל לפני כן, כמה עדכונים. בשבוע שעבר פרסמתי כקדימון את שיטת הדירוג ופירוט השחקנים. בעקבות תגובה שקיבלתי מהקורא (הנהלב?) GAL GUR, החלטתי לבצע שינוי יחסית מהותי בשיטת חישוב הניקוד.
במקום תוספת ניקוד על ההשתתפות במשחק בהתאם לרמת הקושי של הליגה, הכנסתי מקדם ניקוד בו יוכפלו הנקודות שנצברו . על עצם ההשתתפות עצמה במשחק,יקבל שחקן נקודות בהתאם לדקות ששיחק (3 נקודות על מעל 60', 2 על מעל 30' ו-1 על בין דקה אחת ל-30'). כדי להסביר זאת בצורה יותר ברורה, דוגמה קטנה להמחשת ההבדלים (מי שרוצה יכול לדלג):
תומר חמד שיחק 90' דקות וכבש שער במשחקה של ברייטון בליגה השנייה. לפי השיטה הקודמת, היה מקבל 3 נקודות על השער ועוד 5 על ההשתתפות במשחק בצ'מפיונשיפ, סה"כ 8 נקודות. לפי השיטה החדשה, על השער יקבל 3 ועל ההשתתפות יקבל גם 3, סה"כ 6. את זה נכפיל במקדם של 1.66 (מקדם הקושי של הצ'מפיונשיפ) = סה"כ 9.96 נקודות. מבולבלים? מוזמנים להציק בתגובות.

ועכשיו לדירוג:
21 אופיר דאוידזדה, גנט 0.36 נקודות למשחק – המגן שהגיע מב"ש עדיין לא מוצא את עצמו בבלגיה. הוא הגיע מאוחר לקבוצה, נכנס כמחליף למעט דקות בשני משחקי ליגה, ודווקא כשפתח בהרכב מול אופן, הורחק בצהוב שני וגרם לקבוצתו לאבד יתרון 2-0 ולהפסיד את המשחק. אופיר משחק בקבוצה דווקא כקשר שמאלי, שכן גנט משחקת עם שלושה בלמים ובכל מקרה, הוא יצטרך עוד דקות כדי לחזור לעצמו.
20 טאלב טוואטחה, פרנקפורט, 0.72 – עוד ראיה לכך שעמדת המגן השמאלי היא הבעייתית ביותר בנבחרת, כששניים משלושת המגינים הטובים בארץ בתחתית הדירוג. טאווטחה התקשה בהתחלה לעמוד בקצב של הבונדסליגה, אבל משולב מעט במשחקי הקבוצה ואני מקווה שדווקא השנה הזאת תעשה לו טוב.
19 (וגם 17) – יובל יעקבוביץ' (1.14) ואלון נצר (1.58), טרגו מורש. אמנם הם די בתחתית הדירוג, וגם הקבוצה שלהם שם (מדורגת לפני אחרונה ללא ניצחון ליגה), אבל דווקא מדובר בחוויה טובה עבור שני הצעירים שהגיעו מאוחר לקבוצה, רק במחזור התשיעי, ובינתיים מתאקלמים יפה ברומניה.
18 ליאור רפאלוב, ברוז', 1.28 – אחד הליגיונרים הבכירים שלנו שוב מבלה יותר מדי זמן מחוץ למגרשים, שוב בגלל פציעה וניתוח. כשהוא משחק הוא כרגיל טוב, והספיק לכבוש שער אחד מול לוקרן בו ענד את סרט הקפטן, אבל הוא כבר חודשיים וחצי לא משחק והפסיד כמעט את כל קמפיין האלופות המאכזב של אלופת בלגיה.
16 שרן ייני, ויטסה, 1.86 – אחד הליגיונרים המצליחים ביותר אשתקד (מקום רביעי) מדורג נמוך מאוד, גם בגלל שהיה פצוע כחודש, וגם כי לקבוצה שלו לא כל כך הולך (רק שביעית בהולנד). ייני חזר מפציעה דווקא לעמדת המגן הימני הישנה והפחות טובה שלו, אבל כמו אשתקד, אני מאמין שיעלה בדירוג ככל שיעבור הזמן.


13 ניר ביטון, סלטיק, 2.47 – עוד אחד ממצטייני העונה שעברה שחווה עונה בינונית ומדורג במקום שלא מכבד את יכולתו. הקבוצה שלו אמנם עלתה לליגת האלופות וכבר עכשיו די סגרה את סיפור האליפות בסקוטלנד, למרות החזרה של ריינג'רס, אלא שביטון איבד לאחרונה את מקומו בהרכב ועלה בשלושת המשחקים האחרונים מהספסל, כשגם השערים לא באים כמו בעונה שעברה. זוהי שנת מבחן לביטון שתקבע האם הוא מדשדש במקום, או מתקדם לקבוצה חזקה יותר.


Credit to FC Red Bull Salzburg Facebook Page
10 בירם כיאל, ברייטון, 2.72 – בסה"כ עונה טובה לכיאל שסיים אשתקד שלישי במרוץ הליגיונרים, אבל שוב, כמו ישראלים רבים, הפציעות עוצרות אותו. כיאל, שחקן הרכב קבוע ומשמעותי במדי ברייטון, לא שיחק מסוף ספטמבר, ובינתיים לקבוצה הולך לא רע בכלל והיא מדורגת במקום השני במרוץ לפרמיירליג. גם הנבחרת וגם הקבוצה שלו צריכות אותו, וגם עבורו העונה הזאת היא סוג של הזדמנות אחרונה להגשים את חלום הפרמיירליג.

8 ביברס נאתכו, צסק"א מוסקבה, 2.88 – עונה מאוד מוזרה עוברת על אחד הליגיונרים היותר איכותיים שלנו. אחרי שאשתקד הפך במקרה הטוב לשחקן רוטציה, נאתכו משחק בחודש האחרון בקביעות בהרכבה של אלופת רוסיה, גם בליגת האלופות. הבעיה היא שהקבוצה מציגה יכולת נוראה. היא סובלת מפציעות רבות וסגל לא מאוזן. בליגת האלופות היא כנראה איבדה סיכוי לשמינית בעוד שבליגה היא מדורגת רביעית בפער של 9 נקודות מספרטק המוליכה. נאתכו משחק כקשר אחורי וגם המספרים שלו בהתאם, רק בישול אחד, דווקא במחזור האחרון. למרות זאת, החזרה לעניינים צריכה לשמח אותו והוא גם זכה מחדש בזימון לנבחרת.
7 מרואן קבהה, מאריבור, 3.07 – עוד אחד שממשיך ביכולת היציבה שלו הוא הקשר האחורי של מאריבור בעונתו השלישית. קבהה משחק לא מעט ומשחק גם טוב, אבל עם עודף הקשרים המרכזיים בנבחרת שלנו, קשה לי לראות אותו מקבל זימון בקרוב. דווקא במקרה שלו הייתי ממליץ לו לחזור לליגה שלנו כדי לקבל יותר חשיפה, שכן הוא משחק בליגה חלשה.
6 אופיר מרציאנו, היברניאן, 3.3 – אחרי ניסיון כושל במדי מוסקרון הבלגית, מרציאנו מצא בית חם. אמנם זאת הליגה הסקוטית השנייה, החלשה ביותר מבין כל אלו שמשחקים בהם הליגיונרים, אבל שוער הנבחרת שיחק עד כה בכל המשחקים וגם שמר על רשת נקייה ב-7 מתוך 11 משחקים, כשהקבוצה שלו בדרך לליגה הראשונה.
5 תומר חמד, ברייטון, 3.38 – על פניו החלוץ הבכיר שלנו מדורג גבוה בדירוג, אבל העונה הזו צריכה די להדאיג אותו. יש לו רק שני שערי ליגה ב-16 מחזורים (ועוד שניים בגביע) ולמעשה מסוף ספטמבר הוא לא שחקן הרכב, וזה עוד בתקופה שבה הקבוצה נמצאת בכושר שיא והיא כובשת בצרורות. יש לה את ההתקפה השנייה הכי טובה וההגנה הטובה ביותר. ברייטון עוד תשתמש בחמד בעונה כל כך ארוכה, וחמד יודע לעבוד קשה ולא נשבר בקלות, אבל התחרות בליגה השנייה באנגליה קשה מאוד והוא צריך להמשיך להיות חד ולתרגם זאת למספרים טובים יותר אם הוא רוצה להיות חלק ממנה אם וכאשר תעלה לפרמייירליג.

3 קני סייף, גנט, 4.38 – הליגיונר הכי חם שכמעט ולא שמעתם עליו. סייף ביצע אשתקד קפיצת מדרגה בחצי השני של העונה כשהפך לשחקן הרכב במדי הקבוצה שהפתיעה בליגת האלופות. סייף מתופקד כקשר שמאלי וכבש העונה כבר שלושה שערים ובישל את אותה הכמות, כשבמחזור האחרון הוא קינח בשער מול בוורן. גנט מדורגת חמישית אמנם, אבל בפער של נקודה מאנדרלכט השנייה בטבלה צפופה ביותר. אז למה סייף לא מוזמן לנבחרת? האמת שהתחרות היא קשה – באגפים יש לנבחרת את בן חיים, מליקסון, בוזגלו, זהבי ואצילי. סיבה נוספת אפשרית היא שסייף מעדיף שלא להיות מזומן שכן יש לו אפשרות לשחק גם בנבחרת ארה"ב והוא מחכה לקלינסמן. בכל מקרה, תשימו לב אליו יותר, כי הוא אחלה שחקן.
2 רמי גרשון, גנט, 5.00 – גם המקום השני שלנו מגיע מגנט וזהו עוד שחקן שלדעתי קצת אנדרייטד. גרשון שהפסיד כשני שליש מהעונה שעברה בגלל פציעה, הזכיר לכולנו כמה משמעותי הוא היה לגנט בעונת האליפות שלה. מחודש מרץ של השנה גרשון הוא שחקן הרכב קבוע במרכז שלישיית הבלמים של גנט. אלא שגם במקרה שלו יש סיבות לדאגה. גנט התרסקה בליגה האירופאית וספגה שתי חמישיות משחטאר דונייצק, במשחקים שככל הנראה פגעו בביטחון והיכולת של גרשון. זה גרם לכך שבשני משחקי הליגה האחרונים הוא סופסל, אבל עדיין, הוא הליגיונר הבכיר שלנו, לפחות מבין בני האנוש…
1 ערן זהבי, גוואנגז'ו R&F , 7.28 – כרגיל, בפער עצום מהיתר ניצב לו ערן זהבי. עם 17 שערים ו-6 בישולים בליגה הסינית. עם או בלי יכולת בנבחרת, הביצועים של זהבי עולים על כולם. הליגה הסינית מדורגת יחסית גבוה בגלל שווי השוק, אבל גם אם נוריד את המקדם שלה ונשווה אותה לליגה הישראלית, זהבי עדיין יעמוד בראש בפער ניכר. העניין הוא שהעונה שלו כבר הסתיימה ושל היתר ממשיכה, נראה איך נדרג אותו בדירוג הבא, כשככל הנראה צריך קטגוריה נפרדת.
תגובה אחת
אזכור מופיע גם ב דירוג הליגיונרים - סיכום 2016 - הזווית