נצר לשושלת כדורגלנים ואשה כדורגלנית, ההפך הגמור מקבוצתו הצבעונית, אמיל פורסברג מסתער על הבונדסליגה יחד עם ר.ב ליפציג הקבוצה הכי שנואה בגרמניה.
אמיל פטר פורסברג נולד לפני כ-25 שנה בעיר סונדסוול בדרום שוודיה לנצר משפחת כדורגלנים. סבו לנארט שיחק בקבוצה המקומית בשנות ה-50 ואביו ליפ שיחק בשנות ה-80 גם הוא בקבוצה המקומית במשך כמעט 20 שנה בהן רשם 400 הופעות וכבש 150 שערים. בגיל 17 בלבד מצא את עצמו אמיל עולה לקבוצת הבוגרים של סונדסוול כאשר היא משחקת בליגה השניה בשוודיה. מסתבר שכישרון לכדורגל זה דבר שעובר בגנים, תשאלו אפילו את יעקב בוזגלו.
ממש לפני תחילת העונה הושאל פורסברג לקבוצה מהליגה השלישית ולאחר שתי הופעות בלבד, בהן הוא כובש פעמיים ומצטיין, הבינו בסונסוול את גודל הפוטנציאל וקראו לו באופן בהול בחזרה מהשאלה. בעונתו הראשונה שולב פורסברג בעיקר מהספסל, כיאה לכישרון שצריך לנהוג בו בזהירות ולבשל אותו לאט ממש כמו אוכל בפתיליה. בעונתו השניה הפך פורסברג לשחקן הרכב קבוע ששותף בכל 30 המשחקים של קבוצתו תוך כדי שהוא כובש 6 שערי ליגה בתפקיד הקיצוני שמאלי. בעונתו השלישית הפך אמיל לשחקן מפתח וכמעט הכפיל את כמות השערים (11 כיבושים) כשהוא מסייע לקבוצתו להעפיל לליגה הראשונה בשוודיה.
סוונדסוול לא הצליחה להסתגל לליגה הבכירה וירדה כבר בעונתה הראשונה בחזרה לליגת השניה, לעומת זאת עונתו האישית של פורסברג הייתה טובה למדי עם 6 שערים בסה"כ ב-21 הופעות. פורסברג הוחתם בסוף אותה עונה על ידי הענקית השוודית מאלמו, קבוצת נעוריו של פאטריק אנדרסן וזלאטן איברהימוביץ, שסבלה מ-3 שנים שחונות ללא אף תואר. עונתו הראשונה של פורסברג הייתה הצלחה כבירה עם 5 שערים ב-28 הופעות ומקום כאחד ממצטייני הקבוצה בדרך לאליפות. בעונה שלאחר מכן אמיל כבר הפך לבורג המרכזי במאלמו ועם 14 שערים ב-29 הופעות סייע לקבוצתו להגן על התואר וזכה אפילו בתואר אישי – קשר העונה.
בתחילת העונה פורסברג ומאלמו העפילו לשלב הבתים של ליגת האלופות כאשר אמיל משחק את כל המשחקים – הן במוקדמות והן בשלב הבתים. חלון העברות של ינואר נפתח ודבר אחד היה ברור, פורסברג לא ישאר במאלמו. לאחר התעניינות של קבוצות רבות בחר פורסברג לחתום דווקא ברד בול ליפציג מהליגה השלישית בגרמניה. בחירה זו הביאה עמה ביקורות רבות מהתקשורת השוודית שסברה שהחתימה בליפציג היא משיקולי כסף נטו. באותם ימים ליפציג שיחקה כאמור בליגה השלישית בגרמניה ונתפסה כמועדון ללא מסורת כדורגל שכל מה שמעניין אותו הוא להאדיר את קונצרן רד בול – שכלל באותם ימים שתי קבוצות F1, שלוש קבוצות כדורגל, שתי קבוצות הוקי קרח, אינספור חסויות ופרזנטורים בדמויות ספורטאים וידוענים. בנוסף, הדעה הרווחת על רד בול ליפציג באותם ימים בגרמניה הייתה כגוף שמשתמש בקומבינות שונות ודרכים לא ישרות בכדי לעקוף ולכופף חוקים, מה שהקנה לה את התואר הלא רישמי "הקבוצה השנואה במדינה".
לדוגמא, החוק האוסר על שימוש בספונסר בשם הקבוצה נעקף בצורה מגלומנית למדי. ליפציג רצו בתחילה לקרוא לקבוצתם Red Bull Liepzig, לאחר שסורבו ע"י ההתאחדות הגרמנית, בחרו ראשי ליפציג בשם RasenBallsport Leipzig – בתירגום מגרמנית "קבוצת משחקי כדור ליפציג" ובראשי תיבות R.B Leipzig אשר מזכיר מאוד את השם המקורי. בנוסף, השוורים מסמל משקה האנרגיה הועתקו לסמל הקבוצה כמעט במדויק מה שיצר פרסומת לא סמויה וממש גלויה למשקה האנרגיה שעומד בראש הקונצרן שהוא בכלל תאגיד אוסטרי ולא גרמני ואין לו שום קשר לחבל סקסוניה או לליפציג.
הדבר המוזר בכל סיפור השידוך בין פורסברג לבין ליפציג הוא שאמיל פורסברג הוא למעשה אנטיתזה גמורה לאופיו של קונצרן רד בול הצבעוני והשיווקי למדי. הקיצוני השוודי מתאפיין כבנאדם צנוע ושקט ואף ביישן שלא אוהב כלל להתראיין לתקשורת ודואג להראות את זה כל פעם מחדש. אביו אפילו אמר עליו ש"הוא ללא ספק השחקן הכי משעמם לראיין. הוא אומר את אותו הדבר בכל פעם.". התקשורת השוודית מכנה אותו "אנטי זלאטן" בכל מה שקשור לראיונות ודיבורים מחוץ למגרש. כך למשל, בקיץ האחרון התחתן עם חברתו הכדורגלנית שאנגה חוסיין בחתונה צנועה וקטנה יחסית שהתאריך עליה הוכרז רק 6 ימים לפני המועד – ממש בסמיכות לסיום הקמפיין של נבחרת שוודיה ביורו האחרון.
חצי עונתו הראשונה של פורסברג בליפציג הייתה סבירה. השוודי שיחק בסה"כ ב-15 משחקים ולא כבש אף שער בליגה, אך יש לזכור שהמעבר קרה רק בינואר כשהקבוצה כבר רצה ומגובשת. עם זאת, הדבר החיובי היה עלייתה של ליפציג לליגה השניה בגרמניה. למרות עונתו הלא מזהירה, ליברפול לטשה עיניים לעבר הכישרון השוודי והייתה די רצינית בכוונותיה להחתמתו, אך דווקא פורסברג עצמו לא היה כל כך מעוניין במעבר, בלשון המעטה, והוציא הודעה לתקשורת השוודית שאומרת "אני רוצה להישאר כאן על מנת להפוך לשחקן טוב יותר". ליפציג, שטיפה נבהלה, החתימה אותו על חוזה חדש תמורת 3.5 מיליון יורו לשנה מה ששוב הוביל גל ביקורות ששוב הציג את פורסברג "כשכיר חרב" שבחר בכסף של רד בול.
בעונת 2015-2016, שהיתה עונת הבכורה של ליפציג בליגה השניה, זה קרה. אמיל הפך אט אט לשחקן טוב ושלם יותר, הרבה בזכות תפקידו המעט שונה במערך הקבוצה. ראלף רגניק, המאמן החדש, שינה את מערך הקבוצה ל 4-2-2-2 המאוד דינאמי המאפשר מעבר למערכים דומים כגון 4-4-2 או 4-2-4 בהתאם לצרכים הגנתיים או התקפיים תוך כדי תנועה. באותו מערך אמיל מתופקד כאחד משני הקשרים מאחורי צמד החלוצים מה שמאפשר לו להיות קרוב יותר אל שער היריבה ובנוסף יכולותיו כקיצוני מאפשרות לו להוביל מתפרצות על הקו השמאלי תוך כדי שהוא משתמש בנשק הקטלני ביותר שלו – יכולת הכדרור. 8 שערים ו-6 בישולים בסה"כ 30 הופעות ליגה היוו נתונים נהדרים כאשר בסופה של אותה עונה הוא מעפיל, יחד עם ליפציג, לליגה הבכירה בגרמניה.
עונת 2016-2017 נפתחה, שוב עם חילופי מאמנים, הפעם הונחת האוסטרי ראלף האזנהוטל עתיר הניסיון שהמשיך באותה השיטה והוסיף לקבוצה מימד נוסף שהוא משחק הלחץ המפורסם שלו. פתיחת העונה של פורסברג לא הייתה חלקה. השוודי פתח את העונה עם פציעה כאשר בשני המחזורים הראשונים הוא עולה מהספסל רק בכדי להציג יכולת בינונית. באופן מעט לא צפוי, המחזור השלישי היה מבחינת פורסברג מעין איתות לבאות – שער ושני בישולים בניצחון חוץ 4-0 על המבורג בדרך ל-5 שערי ליגה ו-8 בישולים עד עכשיו. פורסברג שיפר מאוד את יכולת המסירה שלו בעונה הנוכחית והוסיף מימד נוסף למשחק ההתקפה שלו בדמות הבעיטה מרחוק ונכון להיום הוא אופציה ראשונה בבעיטות החופשיות.
לאחר 12 מחזורים ליפציג היא הקבוצה המפתיעה באירופה. הקבוצה מסקסוניה ממוקמת במקום הראשון בבונדסליגה כאשר היא מקדימה את באיירן מינכן ב-3 נקודות. 9 ניצחונות ו 3 תוצאות תיקו בסה"כ כאשר הקבוצה עם רצף של 7 ניצחונות רצופים והיד עוד נטויה. אחד הגורמים שבזכותם הנסיקה הגדולה של ליפציג הוא ההשתלבות הפנומנלית של פורסברג עם הרכש החדש והצעיר שליפציג ביצעו העונה – נבי קייטה הגנאי, קשר אחורי בן 21 וטימו וורנר, חלוץ גרמני בן 20. כך למשל ארבעה מתוך שמונת הבישולים של פורסברג הם לטימו ורנר, מלך השערים של הקבוצה ובנוסף קייטה מוסיף סה"כ עוד 4 כאלה כאשר לפעמים האזנהוטל משתמש בו כקשר קדמי לצד פורסברג. השלישיה קייטה-פורסברג-וורנר מזכירה מאוד את השלישיה הסנסציונית של לסטר סיטי מהעונה שעברה קאנטה-מחרז-ווארדי (כל שחקן בהתאמה) ולכן ההקבלה בין פורסברג למחרז מתבקשת. הן בגלל מיקומו על המגרש כקיצוני באגף, הן בגלל יכולת הכדרור והבעיטה שלו, אך יותר מכל בזכות המספרים שהוא מנפק בקטגוריות הכיבושים והבישולים ביחד.
האם ליפציג יכולה לעשות את הבלתי יאומן בליגה הגרמנית כמו שעשתה לסטר אשתקד באנגליה? האם פורסברג יכול להיות שחקן העונה של הבונדסליגה ממש כמו מחרז? אמנם עדיין לא עברנו חצי עונה ויש עוד הרבה נקודות בקופה, אך אני בטוח שפורסברג ורד בול ינסו לענות על שתי השאלות הללו בחיוב כמו שהם יודעים לעשות הכי טוב עד עכשיו וזה על המגרש. אנחנו, אוהדי הכדורגל, נמשיך לקוות ולחלום יחד עם אמיל והשוורים בדרך לאולי עוד סנסציה מרגשת של כדורגל.