ממוזמביק ועד קולומביה – סיפורו של קרלוס קיירוש

בראשון האחרון ניצחה קולומביה את פרגוואי במחזור הסיום של בית ב׳ בקופה אמריקה. מלבד ראשות הבית, שמבטיחה לה מפגש עם המארחת ברזיל רק במידה והשתיים תעפלנה לגמר במראקנה, יכולה להתהדר קולומביה גם בכך שניצחה בכל אחד משלושת משחקיה ושמרה בכולם גם על רשת נקייה – הנבחרת היחידה בטורניר שמחזיקה במאזן מושלם בתום שלב הבתים.

נוסף על כל אלה, היא גם הנבחרת הדרום-אמריקאית היחידה שבראשה עומד מאמן אירופי.

קיירוש איראן
Credit to "Iran National Football Team" facebook page

המנצח על התזמורת הקולומביאנית הוא המאמן הפורטוגלי קרלוס קיירוש שסיפור חייו, שכולל עליות ומורדות רבות, יכול ללמד את כולנו הרבה מאוד על נחישות ועבודה קשה, דבקות במטרה ושאיפה למצויינות – תכונות שסייעו לו להגיע הכי רחוק שרק אפשר.

קַרְלוּש מָנוּאֵל בְּריטוּ לֶאאַל קֶיירוֹש נולד במוזמביק שבדרום-מזרח אפריקה, החל את דרכו בעולם הכדורגל כשוער בקבוצת ״פרוביאריו דה נמפולה״ המקומית וכבר בגיל 20 מצא את עצמו בליסבון, לא ככדורגלן, אלא דווקא כפליט ממלחמת האזרחים עקובת הדמים שהתחוללה במדינה. במקום לחפש קבוצה חדשה בפורטוגל, הוא החליט לתלות את הכפפות ולשנות כיוון. קיירוש הצעיר נרשם ללימודי חינוך גופני באוניברסיטה הטכנית של ליסבון ולמד לתארים ראשון ושני.

לאחר שסיים את לימודיו הוא הצטרף לאוניברסיטה כמרצה אורח והבין את משמעות הקניית הערכים והכוונת הסטודנטים לצד לימוד החומר העיוני. כשהיה בן 31, מונה קיירוש לתפקיד עוזר המאמן של אשטוריל פראיה וצבר ניסיון משמעותי בעקבותיו הוזמן שלוש שנים מאוחר יותר על ידי התאחדות הכדורגל הפורטוגלית לאמן את הנבחרות הצעירות. הוא לקח את התפקיד בשתי ידיים ואיתר מספר שחקנים שהפכו לכוכבים גדולים, בניהם לואיש פיגו, ויטור באיה, רוי קושטה ומיודענו פאולו סוזה.

הנבחרת הצעירה והכשרונית שלו התאפיינה במשחק קבוצתי ומלוכד וזכתה פעמיים ברציפות במונדיאליטו (אליפות העולם עד גיל 20) בשנים 89׳ ו-91׳ לצד זכייה נוספת באליפות אירופה עם נבחרת הנוער (עד גיל 17). בעקבות ההצלחה עם הנבחרות הצעירות, מונה קיירוש למאמן הנבחרת הבוגרת, בה שילב בהדרגה שחקנים עימם זכה באליפות העולם. הוא קפץ מוקדם מדי למים העמוקים והתרסק אל הקרקעית, סיים עם 47% הצלחה בלבד והתפטר מתפקידו לאחר שנכשל במוקדמות מונדיאל 94׳.

 

מיד לאחר מכן הוא מונה לראשונה למאמן מועדון כדורגל, כשנבחר לתפקיד על ידי ראשי ספורטינג ליסבון. כבר בעונתו הראשונה הוביל קיירוש את האריות לזכייה בגביע, כשבעונה שלאחר מכן הוא זוכה גם בסופרקאפ. הצלחתו עשתה הדים בעולם והגיעה עד לארצות הברית ויפן הרחוקות, בהן מונה למאמנן של מטרוסטארס (הגלגול הקודם של ניו-יורק רד-בולס) ונגויה גרמפוס ואף לאיחוד האמירויות שמינתה אותו למאמן הנבחרת.

העבודות ברחבי העולם גרמו לו להתחבר מחדש דווקא למולדתו מוזמביק והוא שימש במשך שנתיים כיועץ להתאחדות הכדורגל במדינה. במקביל, עבד קיירוש בשירות התאחדות הכדורגל האמריקאית, עבורה הוביל פרוייקט מיוחד, במסגרתו ניסח דוח מפורט שחשף את הבעיות הניהוליות והמקצועיות בענף המקומי. בעקבות הדוח השתנתה הגישה במדינה ונעשה חריש עמוק במטרה לפתח את ה-MLS והשחקנים המקומיים ואף לזכות במונדיאל בעתיד.

בהמשך הוא מונה למאמן נבחרת דרום אפריקה, העלה אותה למונדיאל 2002 ואף חתום על הניצחון הראשון בתולדותיה במסגרת גביע העולם (0:1 על סלובניה). ההצלחה לא נעלמה מעיניו של סר אלכס פרגוסון, שלאחר עונה שלמה בה אימן ללא עוזר בחר בקיירוש כיד ימינו החדש. ראשי ריאל מדריד התרשמו מעבודתו, ובקיץ 2003 הוא מונה לתפקיד המאמן הראשי(!) של הקבוצה שכללה כוכבי על בדמות זידאן, בקהאם, פיגו ורונאלדו. הוא סיים את העונה במקום הרביעי בליגה, והפסיד גם בליגת האלופות ובגביע המלך כשהתואר היחיד בו זכה כמאמן הבלאנקוס הוא הסופרקופה הספרדי. זה כמובן לא הספיק, והוא פוטר מתפקידו בסיום העונה.

קיירוש יונייטד
Credit to "Manchester United" facebook page

הנחיתה הייתה רכה מאין כמוה, חזרה לצוות האימון של פרגי ביונייטד. הוא מספר שלמד המון מהמאמן הסקוטי האגדי ואף לקח חלק משמעותי באסיפות הטקטיות ובניהול הקבוצה השוטף. הוא זכה עם השדים האדומים בחמישה תארים, כולל גביע האלופות ב-2008, שלאחריו מונה לקדנציה שנייה כמאמן נבחרת פורטוגל. הפעם עם רזומה עשיר ומרשים בהרבה שמציג לראווה את הניסיון המשמעותי שצבר לאורך 14 השנים שחלפו.

למונדיאל 2010 בדרום אפריקה הוא דווקא הצליח להעפיל ואף הוביל את הנבחרת לשלב בתים ללא הפסד, כולל תיקו מול ברזיל החזקה והניצחון הגדול בטורניר (0:7 מול צפון-קוריאה) לפני שהודח כבר בשמינית על ידי הזוכה שבדרך ספרד. חודשיים בלבד לאחר מכן, מוקדמות יורו 2012 – פורטוגל שלו סופגת 4:4 (!) בדקה ה-89 (!) בבית (!) מול קפריסין (!) ומפסידה 1:0 בנורווגיה ארבעה ימים אחר כך. זה הספיק לראשי ההתאחדות הפורטוגלית שמיהרו לפטר על אף למרות הישגי העבר.

חצי שנה נוספת עברה, והוא מונה למאמן נבחרת איראן. ההחלטה הראשונה שלו הייתה לזמן צאצאים למשפחות איראניות ממקומות שונים בעולם – גרמניה, הולנד, שוודיה וארצות הברית – שהפכו לשחקנים משמעותיים בסגל הנבחרת. הם צלחו את המוקדמות באסיה והעפילו למונדיאל 2014 בברזיל, בו השיגו נקודה אחת בלבד (0:0 מול ניגריה) והודחו בסיום שלב הבתים.

קיירוש החליט לחדש את החוזה במטרה להוביל את הנבחרת האיראנית להעפלה לשני מונדיאלים רצופים לראשונה בתולדותיה. הוא נאלץ להתמודד עם מהומות במדינה בעקבות צילומי ״סלפי״ של שחקני הנבחרת עם אוהדות אוסטרליות אבל סירב להתייחס לנושא ודאג לייצר שקט תעשייתי הכרחי במחנה הנבחרת. הוא הפך את הנבחרת האיראנית למלוכדת וחזקה תוך שיפור העמידה הטקטית ומשחק ההגנה והפך לאחת הדמויות האהובות במדינה.

 

כבר ביוני 2017, שנה לפני המונדיאל ברוסיה, השלים קיירוש את המשימה והעפיל עם נבחרתו לגביע העולם, כשרק ברזיל והמארחת רוסיה עשו זאת לפניה. כבר במשחקם הראשון במונדיאל 2018 ניצחה איראן את מרוקן משער עצמי מאוחר, כשבהמשך היא אף סחטה תיקו מפורטוגל החזקה וסיימה את דרכה בשלב הבתים עם ארבע נקודות. אקורד הסיום שלו בנבחרת (או הקבוצה) בה בילה הכי הרבה זמן בקריירה היה ההדחה על ידי יפן בחצי גמר אליפות אסיה 2019. קיירוש סיים את דרכו באיראן כאחד המאמנים הטובים והמשמעותיים בתולדות המדינה, שכיהן הכי הרבה זמן בתפקיד.

כשבוע לאחר ההפסד בחצי הגמר מונה קיירוש לתפקיד מאמן נבחרת קולומביה, כמאמן האירופי הרביעי בתולדותיה. מאז שמונה לתפקיד ועד היום הוא אימן את ה״לוס קפטרוס״ בשבעה משחקים, הפסיד רק במשחק הידידות לדרום-קוריאה (2:1) וניצח בכל יתר השישה ללא ספיגה. כבר במשחקו הראשון בקופה הוא סיפק הצהרת כוונות חותכת עם ניצחון 0:2 על מסי וארגנטינה, כשאת שני שערי הניצחון כבשו צמד המחליפים מרטינס וזפאטה בעשרים הדקות האחרונות.

הוא בנה מרכז קישור עוצמתי ואגרסיבי בהובלתם של לרמה, באריוס ואוריבה כשלפניהם חאמס מפזר את אבקת הקסם שלו ויוצר מצבים רבים לחבריו בחוליית ההתקפה. בנוסף, הוא מנהל רוטציה חכמה ויעילה כשכל אחד מהשחקנים נותן את כל כולו בכדי להוכיח למאמן הוותיק שמקומו בהרכב. בשלושת משחקיו הראשונים בטורניר שיתף קיירוש 22 מ-23 שחקני הסגל שזימן, כשהיחיד שלא ראה ולו דקת משחק הוא השוער השלישי קמילו ורגאס.

הנבחרת מציגה עמידה טקטית מאורגנת בארבעה קווים שמאפשרים למגינים להצטרף בחופשיות להתקפות, לשלוח כדורים לעבר הרחבה ולסכל במהרה את התקפות היריבה סאגרסיביות דרום אמריקאית טיפוסית וחילוצי כדור שמוציאים למתפרצות זריזות וקטלניות. לא פלא שארבעה משחקניו – טסיו, סאנצ׳ס, חאמס וזפאטה נכנסו לצידו להרכב המצטיין של שלב הבתים של ״גלובו ספורט״ הברזילאי.

עם 35 שנות ניסיון כמאמן בכל סיטואציה אפשרית, התמדה, נחישות ותשוקה אינסופית, נראה שקולומביה שלו היא אחת הפייבוריטיות הברורות לזכייה בקופה. וגם אם לא תזכה, היא מסייעת לנו ללמוד את המנטרה הקבועה של קיירוש – הדרך חשובה לא פחות מהמטרה.

קיירוש קולומביה
Credit to "Selección Colombia – FCFSeleccionCol" facebook page
Print Friendly, PDF & Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

 

אוהבים את מה שאנחנו עושים ורוצים לעזור?

תתמכו בנו

*כל תמיכה תעזור לנו לגוון ולשפר את התוכן ולצמוח