// מאת צ'רלי שטנצלר
מונדיאל 1954 התקיים בשוויץ, כפי שנקבע כבר 8 שנים קודם לכן ב-1946. 8 שנים זה זמן סביר לקביעת תאריך, אבל יותר חשוב כאן העיתוי, כשנה אחרי תום מלחמת העולם השנייה. לאחר מלחמה עקובה כל כך מדם (כ-50 מיליון הרוגים), הייתה חשיבות לקביעת מיקום לטורניר כדורגל על אדמת אירופה, כלומר, לשדר חזרה לשגרה.
הנייטרליות של שוויץ, שלא השתתפה במלחמה, הייתה זו שעזרה לה לארח את הטורניר. מצבה היה טוב יחסית למדינות אחרות שהיו צריכות לשקם את ההריסות. הרי איזו עוד סיבה הייתה לתת למדינה כה קטנה את הזכות לארח טורניר בסדר גודל כזה? חשבנו שמקרה כזה לא יחזור בעתיד במונדיאל, אבל כשמוסיפים למשוואה כספי נפט, נקבל מונדיאל בקטאר בעוד 4 שנים. ואולי לא?
אבל נחזור לכדורגל. 16 קבוצות השתתפו בטורניר כשמערב גרמניה ויפן, שהושעו מהמונדיאל הקודם בשל חלקן במלחמה, הורשו להשתתף. אולי קשה לכם כיום לחשוב על גרמניה כנבחרת קטנה, אבל לטורניר ההוא היא הגיעה ממש כאנדרדוג, ממדינה שחולקה לשתיים ומנסה להשתקם, בלי ליגה מסודרת ועם שחקנים חובבנים. אבל אז למדנו בעצם לראשונה את מה שיחזור כל כך הרבה פעמים בעתיד, את הגרמנים אסור אף פעם להספיד.
אבל מי חשב בכלל אז על גרמניה? הרי לטורניר הייתה מועמדת וודאית (כמעט) לזכייה בתואר: נבחרת הפלא ההונגרית. בלתי מנוצחת במשך 32 משחקים, לאחר שגברה על אנגליה, ממציאת הכדורגל, 6-3 בוומבלי. האנגלים, שטענו לעליונות הכדורגל שלהם על יתר היבשת, היו בהלם והגיעו לבודפשט עוד לפני הטורניר כדי "לנקום" במשחק חוזר. הם הפסידו 7-1.
ובכל זאת הונגריה לא זכתה בסוף, למרות שדרסה כל מה שזז. כבר בשלב הבתים היא פגשה את מערב גרמניה. סף הרברגר, המאמן הגרמני, עושה שני דברים חשובים שיעזרו לו בהמשך: הראשון, הוא שולח את ההרכב השני שמובס 8-3, מה שהתברר כניצחון 'פירוס' (עוד ניצחון כזה ואבדנו). הדבר השני – פרנץ פושקאש, החלוץ הטוב בעולם, נפגע על ידי מגן גרמני ומתקשה לחזור לאיתנו במהלך הטורניר.
מעבר לכך, הטורניר הפך להיות הטורניר הפורה ביותר בהיסטוריה. הובקעו בו כמעט 5.4 שערים למשחק. זה קרה בגלל נבחרות נמושות כמו דרום קוריאה שבשני משחקים הוציאה 16 כדורים מהשער (הכי גרועה בהיסטוריה), אבל גם בגלל כמה מבולי שערים משני הצדדים כמו ה-4-4 בין אנגליה ובלגיה וה-5-7 ברבע הגמר בין אוסטריה לשוויץ, המשחק הפורה בהיסטוריה של המונדיאלים. הונגריה היא הנבחרת עם הכי הרבה שערי הזכות, הפרש השערים וממוצע ניצחון למשחק הגבוה בהיסטוריה, וגרמניה מחזיקה בנתונים דומים עבור אלופה.
הכל התנקז בסופו של דבר למפגש נוסף, הפעם בגמר, בין גרמניה והונגריה. ביום הגמר יורד גשם חזק, אבל הגרמנים מוכנים: חברת אדידס הכינה עבורם נעליים מיוחדות. לא בטוח שלפי התקן. למרות תנאי המגרש, המפגש המשיך כמו שנגמר הראשון. ההונגרים לוחצים ופושקאש וצ'יבור כובשים אחד אחרי השני וזה 0-2 כבר בדקה השמינית. נגמר? לא כשמדובר בגרמניה. מורלוק מצמק בדקה העשירית והלמוט רהאן משווה בדקה ה-18. שש דקות לסיום רהאן היכה שוב. כדור ששינה את מסלולו עקב המגרש הרטוב חודר לשער ההונגרי. מהפך! פושקאש כובש עוד שער שנפסל בשל טענת נבדל. גרמניה אלופת העולם, בפעם הראשונה בתולדותיה.
מה שהיה עבור הגרמנים "הנס של ברן", עבור ההונגרים נחשב לאסון של ממש. הם טענו לקיפוח, הגישו שני ערעורים. אחד בשל השיפוט, גם בשל חסימה של שחקן גרמני על השוער ההונגרי בשער השוויון, וגם על פסילת השער של פושקאש. הטענה השנייה? ה'מאנשאפט עלתה לחצי השני רעננה, שרפה את המגרש בצורה קצת מחשידה. לאחר שנים רבות, הגרמנים טענו כי הזריקו לשחקנים ויטמין C, מה שלא היה מקובל אז אך גם לא אסור, אם כי גם אמיתותה של גרסה זו מוטלת בספק.
אז הגרמנים יזכו בהמשך בעוד שלוש אליפויות עולם, אבל מה עם ההונגרים? שנתיים לאחר מכן ב-1956 ההונגרים התקוממו נגד המשטר הקומוניסטי, מספרים שפושקאש שהיה קצין בצבא פתח את מחסני הנשק ואפשר להונגרים רבים להילחם נגד המשטר ונגד הכוחות הרוסים שפלשו להונגריה.
אבל לא היה להם סיכוי נגד הטנקים הרוסיים. ההתקוממות נכשלה ורבים שילמו בחייהם על הניסיון לחירות. פושקאש ויתר שחקני הנבחרת הונגריה נמלטו מהמדינה, חלקם הגיעו עד דרום אמריקה. חלק חזרו, אבל לא פושקאש, הוא הצטרף לריאל מדריד והיה חלק בלתי נפרד מתקופת הפאר שלה. והונגריה? היא כנראה תיזכר כנבחרת הגדולה בכל הזמנים שלא זכתה בתואר אלופת העולם. וגרמניה? אתם יודעים כבר שכדורגל משחקים 90' דקות ובסוף גרמניה מנצחת, אבל עכשיו אתם יודעים גם מתי זה התחיל.