עונת 2009 הייתה העונה הראשונה בה שינה מישל פלאטיני את שיטת ההעפלה לליגת האלופות. על פי השיטה, נקבע מסלול מוקדמות לאלופות ולא לאלופות במטרה להבטיח חמישה מקומות בשלב הבתים לאלופות מליגות קטנות יותר וככל הנראה זה היה מהלך פוליטי של פלאטיני שנועד להבטיח לו תמיכה של התאחדויות נוספות.
צמצום או הרחבת פערים?
השיטה הייתה אמורה כביכול לתת צ'אנס לקבוצות קטנות להשתתף גם כן בחגיגה, אבל למעשה רק הגדילה את הפערים ביבשת. על חשבון חמשת ה"קטנות" שהעפילו לטורניר, היו חמש נוספות שנשארו בחוץ. לרוב, אלו ששילמו את המחיר היו הנציגות מס' 2 ו-3 של ליגות הביניים כמו הולנד, בלגיה, רוסיה ולאחרונה גם איטליה. הנציגות הרביעיות מהליגות הבכירות לרוב עברו שלב.
וכך נוצר מחד שלב בתים שבו יש פערים גדולים יותר בין הדרגים, ומצד שני, הכסף שקיבלו קבוצות כמו באטה בוריסוב ודינמו זאגרב מההעפלה, עזרו להן להשתלט לחלוטין על הליגות שלהן. ואכן שלב הבתים אכן הפך למשעמם ביותר, כשברוב הבתים אין עניין ורק מעט משחקים גדולים וכשכבר יש כאלה, לרוב הם לא קובעים דבר. קחו לדוגמא את שני המשחקים אשתקד בין ריאל מדריד לפריס סן ז'רמן, מעט כדורגל והרבה שחקנים מחליפים, כמו משחק אימון.
מועדון סגור
ייתכן שאופ"א החליטה לנסות ולתקן את המעוות או שהיא פשוט נכנעה ללחץ הליגות הגדולות שמאיימות בהקמה ליגה אירופאית נפרדת מאופ"א. בכל מקרה, אופ"א הודיעה על השינוי הגדול במבנה ההעפלה – החל מעוד שתי עונות יעפילו אוטומטית לשלב הבתים ארבעת הראשונות מארבעת הליגות הגדולות, זאת לעומת רק שלושת הראשונות בשלושת הליגות הגדולות ועוד שתיים נוספות מהליגה הרביעית. זה עוד חמש נציגות וסה"כ 16 מתוך 32 - מחצית מהקבוצות. נראה שגם שלושת הליגות הבאות 5-7 (כרגע צרפת, פורטוגל ורוסיה) ישלחו 3 נציגות, כך שיישארו מעט מאוד מקומות דרך המוקדמות ואני חושב שגם עבור נציגות ישראליות, ליגת האלופות תהיה חלום רחוק.
זאת החלטה שערורייתית ומקוממת שפוגעת בשוויון וביכולת של קבוצות מליגות אחרות לצמצם פערים. המקום המובטח יגדיל את פערי הדירוג, יהיה בלתי אפשרי כמעט לסגור אותם. שלא לדבר על המענקים הכספיים. האם זה ישפר את האיכות של שלב הבתים המשעמם והמיותר? אני לא חושב. קבוצות שלא הצליחו לעבור יריבה בינונית בשלב הפלייאוף, לרוב גם לא ישפיעו בשלב הבתים. אני באופן כללי לא מאמין שצריך לתת לקבוצה שסיימה רביעית להשתתף בליגת האלופות, היא אפילו לא התחרתה על האליפות במדינתה. וכך יהיה לנו מצב שבו יהיו מעט מאוד אלופות בטורניר. מניח שפחות מחצי.
אופ"א גם הודיעה שהזוכה בליגה האירופאית תעפיל אוטומטית גם כן לשלב הבתים, ולא בהכרח לשלב הפלייאוף כפי שהיה נהוג כעת, בהתאם לדירוג שלה. זה עשוי להבטיח עוד נציגה לארבעת הליגות הגדולות, מהן מגיעה לרוב הזוכה בטורניר. החלטות נוספות שהתקבלו הן קצת מעורפלות ומטרידות גם כן, אם כי צריך לחכות להנחיות הסופיות. הדירוג של הקבוצות ישתנה ויתבסס יותר על ההישגים שלהן ולא על הדירוג של המדינות, כשיתחשבו גם ב"היסטוריה" של הקבוצות, ולא רק הישגיהן ב-5 השנים האחרונות. גם שיטת התגמול תשתנה ותוגדל. לא ברור עדיין כיצד, אבל אני סקפטי אם השיטה הזאת תטיב עם הקטנות.
לחזור לנוקאאוט
אז מה עושים? ההצעה שלי היא לחזור לשיטה הישנה, שיטת הנוקאאוט. השנה השתתפו 78 קבוצות בליגת האלופות. בקלות אפשר לעשות שלב מוקדם ואחריו שלב נוקאאוט שמתחיל ב-64 קבוצות. זה יצמצם את משחקי המוקדמות שמתחילים בתחילת יולי ויאפשר לדחות אותם לפחות בחודש.
אופ"א גם לא תיפגע מבחינת כמות המשחקים וזכויות שידור, הכמות לא תשתנה. מה שכן אמור להשתנות היא שהקבוצות הגדולות ישחקו שני משחקים פחות. אפשר גם לפתור את זה ולהוסיף עוד קבוצות (גם למדינות קטנות וגם לגדולות) ולהגיע לנוקאאוט של 128 קבוצות במקום 64.
ככה אופ"א תוכל לפצל את משחקי הנוקאאוט על שני מועדי משחקים בכל אחד מהימים, שלישי ורביעי. וכמו כן לעשות מנגנון שיאפשר בשלבים מסוימים למודחות להצטרף לליגה האירופאית, שגם אותה צריך להפוך לנוקאאוט ולהגדיל את הפרסים בה על מנת שגם תהיה מעניינת וכדאית לקבוצות ביניים באנגליה למשל.
אין כמו האדרנלין של נוקאאוט, פנדלים וכו'. זה גם יאפשר לקבוצות קטנות ממדינות קטנות לשחק נגד קבוצות גדולות, במקום לעבור 3-4 סיבובי נוקאאוט מתישים בלי סיכוי להתקרב בכלל לרמות האלה. כמו גביע מדינה. האם זה יקרה? אל תבנו על זה, אופ"א לא תסתכן בלאבד קבוצה גדולה כבר בסיבוב הראשון או השני.