יש לנו קטע עם הנבחרות האפריקאיות. אנחנו תמיד רוצים שהן יצליחו, שירגשו אותנו, הן תמיד הסוס השחור שאנחנו מסמנים. אולי בגלל הצבעוניות של האוהדים, ואנדרדוג אמיתי שמגיע ממדינת עולם שלישי, שאולי נוצלה על ידי המערב. כולנו רוצים לראות את סנגל מעפילה על חשבון פולין למשל, או אפילו את מצרים משאירה את רוסיה בבית. כמה מהסינדרלות המרגשות ביותר בתולדות הטורניר הגיעו מאפריקה.
כל אחת מחמשת המעפילות מאפריקה למונדיאל היו כבר במעמד הזה, חלק מהן חוזרות אחרי הרבה זמן ויש פריסה יפה של הפעם האחרונה בה כל אחת הייתה. ניגריה הייתה במונדיאל הקודם, טוניסיה חוזרת לראשונה אחרי 2006, כולנו זוכרים את המסע של סנגל ב-2002, מרוקו נמצאת כאן שוב אחרי שהייתה לאחרונה לפני 20 שנה ומצרים רושמת טורניר ראשון מאז 1990.
בפוסט הבא נתמקד קצת בסיפורים של הנבחרות הללו מהמונדיאלים הקודמים:
טוניסיה
הטוניסאים רגילים להשתתף בגביע העולמי, לפחות בשנים האחרונות. טוניסיה השתתפה ב-3 מונדיאלים רצופים בין 98' ל-2006 ובכולם רשמה מאזן זהה – תיקו אחד ושני הפסדים, והפרש שערים סביר. היא אף פעם לא התבזתה. התיקו היחסית מפורסם שלהם היה ב-98' מול אפרוחי רומניה, שהבטיחו את המקום הראשון אחרי ניצחונות על קולומביה ואנגליה ועלו למשחק עם שיער צבוע צהוב.
אבל את ההיסטוריה הגדולה רשמה טוניסיה לפני 40 שנה, במונדיאל 78', כשהעפילה לראשונה בתולדותיה לטורניר. הופעת הבכורה של טוניסיה במונדיאל הייתה נהדרת. במשחק הפתיחה שלה היא שיחקה מול מקסיקו וספגה פנדל אחרי נגיעת יד בדקה ה-45', אבל למחצית השנייה עלתה בטירוף וניצחה 1-3 כשהיא הופכת לנבחרת הערבית והאפריקאית הראשונה שמנצחת משחק במונדיאל.
זה לא היה משחק טוב חד פעמי. הטוניסאים הציגו הגנה חזקה מאוד ובמשחק הבא הפסידו 1-0 לפולין החזקה משער של לאטו. הם הגיעו למשחק על כל הקופה מול לא פחות מאשר אלופת העולם גרמניה. ניצחון היה מעלה אותם לשלב הבתים השני, אבל המשחק הסתיים ב-0-0 וכך גרמניה עברה בקושי את טוניסיה.
כזו היא טוניסיה, נבחרת עיקשת. מעולם לא הפסידה ביותר משני שערים הפרש, גם מול נבחרות חזקות ממנה משמעותית. גם הקיץ, למרות שכנראה שוב לא תעבור את שלב הבתים, לאנגליה ובלגיה לא צפויים חיים קלים מולה.
מצרים
בסה"כ לפני כן מצרים העפילה רק לשני מונדיאלים. היא הופיעה במונדיאל השני ב-1934 באיטליה אחרי שגברה במוקדמות על… ישראל, שנקראה אז נבחרת ארץ ישראל-פלסטינה. המשחק הראשון בתולדות הנבחרת, שהסתיים ב-1-7 בקהיר, ו-1-4 בגומלין. המונדיאל שוחק אז בלי בתים, רק בשיטת נוקאאוט. מצרים פגשה בשמינית את הונגריה החזקה, הצליחה לחזור מפיגור 2-0, אך נוצחה לבסוף 2-4 והודחה.
הטורניר המשמעותי יותר עבור המצרים הגיע כעבור 56 שנים, ואמנם לא היה מרנין במיוחד, אבל כן הוכיח שמצרים לא פראיירית. היא הוגרלה לבית קשה ביותר עם הולנד, אלופת אירופה, אנגליה ואירלנד, במה שהפך לאחד הבתים המשמימים בתולדות הטורניר. מצרים הדהימה את הולנד וכפתה עליה 1-1 במשחק הראשון עם פנדל מאוחר של מאג'די אבדלחאני, ולאחר מכן השיגה 0-0 מול אירלנד. הקבוצות הגיעו למחזור האחרון כשכל המשחקים הסתיימו בתיקו, כשתיקו נוסף מול אנגליה עשוי היה לתת למצרים מקום בשמינית הגמר, אבל שער של איאן רייט קבע 0-1 והשאיר את המצרים בבית. מאז מצרים נכשלת פעם אחר פעם להעפיל למונדיאל, למרות שהצליחה לזכות ב-4 אליפויות אפריקה מאז. הפרעונים מקווים שבזכות מוחמד סלאח, המונדיאל הקרוב יהיה בלתי נשכח עבורם ולפחות יצליחו להשיג ניצחון ראשון בתולדותיהם.
ניגריה
'הסופראיגלס' ביססו את עצמם ב-20 השנים האחרונות כנבחרת החזקה ביותר באפריקה, אבל לא בטוח שהיו יכולים לעשות זאת אלמלא הדרך שפתחה להם קמרון. הקמרונים כזכור הדהימו והגיעו עד רבע הגמר במונדיאל 90', אבל הציגו כדורגל אלים.
ניגריה של 94' הייתה סיפור אחר. קבוצה משופעת בכישרון שכמה חודשים קודם לכן זכתה באליפות אפריקה, והעפילה למונדיאל הראשון וקיוותה לשחזר את ההישגים של הקמרונים. ראשיד יקיני, דניאל אמוקאצ'י, פינידי ג'ורג', ג'יי ג'יי אוקוצ'ה, אמנועל אמוניקה, סאנדיי אוליסה, ויקטור איקפבה. שמות מצמררים. והיא פתחה חזק בטירוף ופשוט דרסה 0-3 את בולגריה משערים של החוליה הקדמית – יקיני, אמוקאצ'י ואוליסה. במשחק השני הניגרים נתנו פייט אדיר לארגנטינה, הובילו 1-0 אבל ספגו צמד מרגלי קאניג'ה במה שהפך למשחקו האחרון של מראדונה במונדיאלים, אחריו התפוצצה פרשת האפדרין.
ניגריה הגיעה למשחק האחרון והקל מול יוון שספגה שתי רביעיות כשהבית במצב מסובך. במקביל ארגנטינה הסתבכה מול בולגריה ובדקה ה-90' המצב היה 1-0 בשני המגרשים והמשמעות הייתה שארגנטינה ראשונה, ניגריה שנייה ובולגריה שלישית. שער שני בדקה ה-90' של בולגריה הוריד את ניגריה למקום השלישי, אלא שאז הגיע גול נהדר של פינידי ג'ורג' בדקה ה-94' ושלח את הניגרים למקום הראשון בבית. הפרס? מפגש מול איטליה בשמינית הגמר.
אבל גם איטליה לא הפחידה את הניגרים שהובילו 0-1 משער של אמוניקה. אולי הניגרים היו קצת עם עודף ביטחון עצמי, מה שאיפשר לרוברטו באג'יו לכבוש בדקה ה-87' ולהתחיל מונדיאל חלומי מבחינתנו. למרות ששיחקה ב-10 שחקנים, איטליה הצליחה לנצח בהארכה מפנדל של באג'יו ולנפץ את החלומות הניגרים. ניגריה הציגה נבחרת מרשימה גם במונדיאל הבא עם הניצחון הבלתי נשכח על ספרד, אבל שוב הגיעה מעט שאננה לשמינית הגמר מול דנמרק בו ספגה תבוסה 4-1.
דווקא בתקופה לא כל כך טובה לנבחרת שלא הצליחה להעפיל לשתי אליפויות אפריקה האחרונות, היא מצליחה להעפיל למונדיאל מבית המוות שכלל גם את אלופת היבשת, קמרון, ואלג'יריה החזקה, אלא ששוב היא קיבלה את בית המוות של המונדיאל, ממנו יהיה לה מאוד קשה להעפיל לשלב הבא.
מרוקו
המרוקאים חוזרים למונדיאל לראשונה מזה 20 שנה, ויקוו לנסות לשחזר את ההישג משנת 86' אז הגיעו לשמינית הגמר אחרי ניצחון קריטי בשלב הבתים מול… פורטוגל. אחרי תוצאות תיקו 0-0 מול אנגליה ופולין, המרוקאים ניצחו את יריבתם במונדיאל הזה 1-3 ואפילו סיימו בראש הבית, רק כדי לקבל בהגרלה את גרמניה, שניצחה 0-1 והמשיכה עד לגמר המונדיאל.
אבל אני רוצה דווקא לדבר על מרוקו שאני ראיתי וזוכר, מרוקו של 98', אחת הנבחרות האטרקטיביות בטורניר עם מוסטפה האדג'י הנהדר, הקפטן והעוגן, נוראדין נייבט, וגם סלאחהאדין באשיר ויוסף צ'יפו. כאוהד נבחרת רומניה, שמרתי אמונים להאג'י אחר, אבל מוסטפה היה נהדר גם כן. מרוקו שיחקה נהדר מול נורווגיה, אבל סיימה את משחק הפתיחה ב-2-2 אחרי שתי טעויות קשות של השוער בן זיקרי. ולמרות שהפסידה ללא תנאי 3-0 לברזיל ורומאריו, הגיעה למשחק האחרון לקרב מול סקוטלנד, בו המנצחת הייתה אמורה להעפיל לשמינית. מרוקו ניצחה בקלילות 0-3 עם מתפרצות קטלניות ושחקניה חגגו את ההעפלה וצהלו ברגע שנגמר המשחק.
אלא שאף אחד מהם לא ציפה למה שקרה במארסיי, שם נורווגיה הדהימה את ברזיל וניצחה 1-2 מפנדל שנראה היה מפוקפק בדקה ה-89 של רקדאל. בעוד השחקנים חוגגים על המגרש, המאמן הצרפתי, הנרי מישל, שנפטר לאחרונה, החל לבעוט בספסל מעצבים. השמועה עברה לשחקנים שפניהם השתנו משמחה להלם מוחלט ולאחריו בכי ושכיבה על הרצפה. עכשיו למרוקו יש נבחרת אירופאית לכל דבר, קשוחה עם הגנה הרבה יותר חזקה, והיא תקווה לעוד ניצחון מול פורטוגל ולתפוס מקום בשמינית הגמר.
סנגל
אולי הנבחרת האפריקאית החזקה ביותר שראינו, וזכורה לכולנו. סנגל של 2002 הגיעה רחוק כמו גאנה ב-2010 ומצרים, נעצרה רק בהארכה של רבע הגמר. במונדיאל הראשון שלה היא פגשה את צרפת, אלופת העולם ואירופה והמועמדת מספר אחת לזכייה בטורניר. היו לא מעט נבחרות לאורך ההיסטוריה שעפו באופן סנסציוני בשלב הבתים, אבל צרפת הייתה אחת החזקות ביותר. המון שחקנים בשיא הקריירה, עם הנרי וטרזגה וזידאן פצוע. את המשחק הרוב זוכרים, 0-1 קטן של פאפה בובה דיופ מול נבחרת צרפתית שאננה.
הסנגלים המשיכו ל-1-1 מול דנמרק עם שער קבוצתי נהדר של סאליף דיאו, שהמשיך לליברפול יחד עם אל-חאדג'י דיוף. עוד שמות משמעותיים? טוני סילבה השוער, פרנדיננדו קולי המגן, אליו סיסה הקפטן ומאמן הנבחרת כיום, חלילו פדיגה. סנגל הגיעה למשחק האחרון מול אורווגואי והמשיכה ביכולת הגבוהה שלה, וכבר בהפסקה הוליכה 0-3 עם צמד של בובה דיופ.
אלא שאורגוואי כמו שאתם יודעים, נבחרת שלא מוותרת אף פעם. היא מצליחה להשוות ל-3-3 בדקה ה-88' כשהיא צריכה עוד שער כדי להעפיל לשמינית על חשבון הסנגלים. החמצה נוראית של פורלאן בדקה ה-90' שולחת את סנגל למפגש שמינית גמר מפתיע מול שבדיה, שסיימה כראש בית בבית שכלל גם את אנגליה וארגנטינה שנשרה.
רובכם לא זוכרים את המשחק, אבל שבדיה סנגל היה המשחק הטוב ביותר באותו טורניר. עם מהלכים נהדרים וקצב מסחרר. הפעם הגיבור התורן היה הנרי קמארה שכבש את שני השערים, כולל שער הזהב בדקה ה-104 של ההארכה. סנגל ממשיכה לרבע הגמר למפגש מול…טורקיה, שם נעצר המסע שלה עם שער זהב בצד השני של אילהאן מאנסיז.
סנגל היא אחת הנבחרות המסקרנות בטורניר, כנראה הנבחרת האפריקאית החזקה ביותר. למרות בית יחסית נוח, יהיה לה קשה מאוד מול קולומביה ופולין, אבל אם החבורה של המאמן סיסה תצליח קצת לקבל השראה ממנו והנבחרת הקודמת, השמיים עבורה הם הגבול.