אפס מחמש. זהו הוא מאזן האליפויות של הקבוצות הישראליות שהשתתפו בליגת האלופות . הסטטיסטיקה הזאת ידועה לרוב, ותמיד מהווה נורת אזהרה לקבוצות הישראליות שהעפילו לצ'מפיונס ליג. אבל מה עם הקבוצות שרשמו עונה מוצלחת בליגה האירופית (גביע אופ"א ז"ל)? האם הן כן הצליחו לזכות בתואר? האם יש הבדל בכלל?
המחשבה עלתה בראשי דווקא בזמן שהאזנתי לפודקאסט המצוין האחרון של הזווית, בו דנו חברי הפאנל באיך יעשו מכבי ת"א והפועל ב"ש את המעבר בין אירופה לליגה? ייתכן מאוד שלפחות אחת מהן, בדרך לעונה אירופאית ארוכה.
סינדרום האלופות
אבל לפני שנגיע לקבוצות באופ"א, ננתח רגע את מה שקרה באלופות. האם הקבוצות שהגיעו לצ'מפיונס באמת לא עשו את המעבר כמו שצריך? נכשלו? לא בדיוק. ארבע מהחמש הגיעו למחזור האחרון (או לפניו) עם סיכוי לאליפות. מכבי חיפה הפסידה פעמים אליפות בגלל הפרש שערים (וקיזוז), הפועל הגיעה למשחק עונה מחזור לסיום והפסידה, ומכבי גם הייתה קרובה אשתקד. הקבוצה היחידה שלא התמודדה על האליפות היא מכבי ת"א של 2004/05, קבוצה בינונית להחריד, שעלתה בטעות לצ'מפיונס וסיימה שמינית בליגה.
כלומר, הן היו טובות, הצליחו להתמודד כמעט עד הסוף, אבל לדעתי פשוט היה חסר להן אוויר בישורת האחרונה. חיפה של עונת הקיזוז השתנקה בפלייאוף, כך גם הפועל בעונה לאחר מכן, וגם למכבי ת"א היו רצף תוצאות תיקו בפלייאוף העליון. כשכולן התחילו את העונה בחודש יולי בדרך כל כך מתישה, פשוט נגמרה להן הבטרייה. יכול להיות שזה גם מנטלי, שהם לא מצאו את הכוחות להניע את עצמם עוד טיפה. אבל לא יודע אם מדובר במגמה, לרובן היה חסר גרוש ללירה.
ומה קורה באופ"א?
האם זה האנטי קליימקס של ירידה מפסגות של ההמנון הצ'מפיונס לתהומות ליגת העל? אני לא בטוח, כי כשמסתכלים על הקמפיינים הגדולים באופ"א, רואים תוצאות דומות:
שני הקמפיינים הגדולים הראשונים של ישראליות, ובעצם הישגי השיא, היו של מכבי חיפה בגביע המחזיקות ז"ל ב-98/99 וכמובן, המסע של הפועל ת"א ב-2001/02. שתיהן הגיעו עד רבע הגמר, ולא…לא זכו באליפות באותה עונה.
הירוקים לא הצליחו לעבור את היריבה העירונית, כשהמאמן דושאן אוהרין, בכלל לא מסיים את העונה. הפועל שהדהימה את צ'לסי, מילאן ופארמה, גם כן לא הצליחה לקחת אליפות בה זכו הירוקים.
בעונת 2006/07 שתיהן נתנו עונה אירופאית מצוינת, כשצלחו את שלב הבתים בגביע אופ"א. הפועל הודחה בשלב 32 האחרונות, בעוד שחיפה הגיעה עד לשמינית, כשהיא מדיחה בדרך את צסק"א מוסקבה. את האליפות באותה עונה לקחה בית"ר בקלילות.
הצהובים יצליחו לחגוג בשתי המסגרות?
תלוי גם ביריבה
מה משותף לכל אותם מקרים? העובדה שזו שזכתה באליפות באותה עונה, לא השתתפה בקמפיין אירופאי ארוך. הפועל חיפה ב-99' לא הייתה באירופה, חיפה ב-2001 הודחה מוקדם בפרשת הפקס, ובית"ר של גאידמק לא צלחה את השלבים המוקדמים בצ'מפיונס.
כלומר, זה תלוי גם בעייפות של היריבה. ראייה לכך – הקבוצה היחידה שנתנה באמת עונה גדולה באירופה וזכתה באליפות היא הפועל ת"א בעונת 2008/09. ולמה היא זכתה באליפות? כי היריבה שלה… מכבי חיפה, הייתה באותה עונה בליגת האלופות. יש גם את מכבי ת"א של פאולו סוזה ב-2013-14 שהגיעה ל-32 האחרונות, אבל לא היו לה יריבות אמיתיות בליגה, היא זכתה בתואר בהפרש של 16 נקודות.
אבל בכל זאת, יש מחיר אחר לליגה האירופאית. היא פחות זוהרת מליגת האלופות, ויש הרבה נסיעות ליעדים פחות אטרקטיביים, וכשמוסיפים לכך כישלונות על המגרש, אפשר להבין את הקבוצות שנמצאות ללא מוטיבציה. קחו את עונת 2011/12 – לא פחות משלוש קבוצות ישראליות הגיעו לשלב הבתים – מכבי חיפה, מכבי ת"א והפועל ת"א. שלושתן חוו עונה מתסכלת, לא עברו את שלב הבתים, וגם ראו את עירוני קריית שמונה (שכמובן לא השתתפה באירופה באותה עונה) זוכה באליפות סנסציונית.
יחגגו אליפות גם בתום העונה?
אז מה יהיה העונה?
הדיון הזה לא כל כך רלוונטי לעונה הזאת, מכיוון שגם הפועל באר שבע וגם מכבי ת"א נמצאות באותו מפעל, התחילו את העונה בערך באותו הזמן. אני לא רואה יריבה אחרת בליגה שתאיים עליהן. אז השאלה היא מי תדע להתאושש מהמשחקים באירופה ויהיה לה עוד קצת דלק גם בחודש מאי. ההימור שלי? בגלל איך שהן נראות מתחילת העונה, בגלל הנסיון באירופה, אני מהמר… מכבי לוקחת אליפות.
קצת נוסטלגיה…