// מאת חן לביא, מאמנת מנטלית לספורטאים
מרבית שחקני הכדורגל שהשתתפו במונדיאל נמצאים כרגע בפגרה. חלקם מבלים עם המשפחות, חלקם מטיילים בעולם וחלקם אפילו נעלם מהרשתות החברתיות.
פגרה היא חלק חשוב מאוד לספורטאים, במיוחד בשנה שבה יש מונדיאל בנוסף לשאר המפעלים בהם השחקנים משתתפים. זמן הפגרה הוא לנוח, לשקם את הגוף, לבלות זמן איכות עם המשפחות וכמובן זמן מצוין להתאוששות מנטאלית. התאוששות מנטאלית הוא זמן בו עושים ריסטרט למוח – חישוב מסלול מחדש. מטרת ההתאוששות המנטאלית היא לעבד את מה שהיה בעונה הקודמת, להסיק מסקנות ולהכין את המוח לעונה הבאה.
במהלך העונה, כאשר רוב השחקנים משחקים עד 3 משחקים בשבוע, זמן ההתאוששות המנטאלית מקוצר. במונדיאל השתתפו שחקנים אשר שיחקו ב-3 מפעלים (ליגה, גביע, אלופות) ונכנסו למונדיאל עם זמן התאוששות קצר. אבל למה בעצם זקוקים השחקנים להתאוששות מנטאלית?
בספורט, כמו בספורט, לא תמיד מנצחים. לא תמיד עומדים במטרות ולפעמים סופגים ביקורות קשות מהתקשורת והאוהדים. כן, גם הכוכבים הגדולים ביותר. הנה כמה דוגמאות:
ניימאר, כוכבה של נבחרת ברזיל שהודחה בשלב רבע הגמר, אמר: "אחרי האכזבה במונדיאל לא רציתי לראות כדור ולא רציתי לצפות בכדורגל. זה יהיה קשה למצוא את הכוח לשחק כדורגל. רציתי להתרחק מכל דבר, חוויתי רגעים של כאב ועצב, אך זה לא יכול להמשך לנצח".
יואכים לב, מאמנה של נבחרת גרמניה, אלופת עולם היוצאת שהודחה כבר בשלב הבתים, אמר לאחר ההדחה: "יקחו לנו כמה ימים טובים להבין מה קרה".
לאונל מסי, כוכב נבחרת ארגנטינה, אולי השחקן שספג הכי הרבה מהתקשורת וה"מפסיד" הכי גדול של המונדיאל נעלם מהרשתות החברתיות לתקופה ומבלה עם משפחתו. ב"קלארין" (עיתון מפורסם בספרד וארגנטינה) נכתב על מסי: "זה המונדיאל בו מסי לא היה בו" . הפרשן חוליו צ'אפטה אמר: "מבחינת כוכבות הוא היה אפס". ב"מארקה" הספרדי נכתב "מסי נעלם כשארגנטינה הכי זקוקה לו".
בזמן התאוששות מנטאלית לאחר הפסד, הדחה, אי עמידה בציפיות או במטרות, עובר השחקן תהליך. בשלב הראשון נגלה כעס, אכזבה, תסכול. במידה ויש לשחקן חוסן מנטאלי, יגיע יחסית במהירות השלב השני בו נמצא שינוי דפוס החשיבה, קבלת אחריות, שחרור. לאחר הפנמת השלב השני, השלב השלישי יהיה הצבת מטרות חדשות עם הפנים קדימה לעונה החדשה.
עלינו להבין, שחקני כדורגל הם בני אדם! למרות שהם יודעים הפסד מהו, עדיין יש להם תחושת אובדן, במיוחד אחרי טורניר כל כך חשוב שהציפיות מהם היו גדולות, אולי אפילו גדולות מדי.
אז מה גורם לשחקנים להתאושש?
כורח ההרגל – הם כבר הפסידו בעבר וכנראה גם יפסידו בעתיד.
אהבה למקצוע – יש עוד משחק, עוד טורניר, עוד עונה
הצבת מטרות חדשה – מה אני רוצה שיקרה?
וכמובן, לא נשכח זו העבודה שלהם! רובנו חווים בעבודה אכזבות ותסכולים ברגעים מסוימים, אך זוכרים למה בחרנו במקצוע שלנו. חשובה בוודאי גם התמיכה מהמשפחה, החברים והצוות המקצועי.
זמן התאוששות אפקטיבי נע בין 3 ל4 שבועות. זהו הזמן הרצוי להתאוששות מנטאלית ופיזית כדי לחשב מסלול מחדש כמו שצריך.
במונדיאל 2014 ארגנטינה הגיעה לגמר והפסידה בהארכה 1-0 לגרמניה. מסי צוטט לאחר המשחק כאומר: "אני לא יודע אם אי פעם הפצעים מההפסד בגמר מונדיאל 2014 לגרמניה יגלידו, זה יישאר לנצח ונצטרך לחיות עם זה. המונדיאל זה דבר משמח אבל נותר לנו ממנו זיכרון מריר". כנראה שמסי ביצע התאוששות מנטאלית אפקטיבית כי ל"פרעוש" הייתה עונה מצוינת ב 2014/15 – 53 שערים בברצלונה ו23 בישולים בכל המפעלים כשסחף את הקבוצה לטראבל ענק. האם אותו הפסד לגרמניה נשכח? כנראה שלא, אך יש עוד בשביל מה לשחק.
כמה טיפים לזמן התאוששות מנטאלית:
- חופש – צאו, תבלו עם המשפחות והחברים.
- חשבון נפש – שבו עם עצמכם ונתחו מה עשיתם נכון ומה תרצו לשפר לעונה הבאה.
- תזכרו מה גרם לכם לבחור בקריירה שלכם. למה התחלתם לשחק כדורגל?
- הציבו מטרות חדשות ומרעננות לעונה הבאה.
- תזכרו שאתם חלק מקבוצה – לא כל האחריות עליכם, היו סלחניים לעצמכם.
- תהנו – זה חלק מהמשחק.
אז איך יגיעו השחקנים לעונה הקרובה? מה יעשה ניימאר? לאן ייקח מסי את ברצלונה? רק הזמן יגיד…
בהצלחה!