לקראת תקופה לא ברורה, בה רובנו נבלה הרבה יותר זמן מהרגיל בבית, ולצערנו הרב גם בלי ספורט חי לראות (כמעט), עברתי על הספריות של נטפליקס, סלקום ויס (סורי HOT) וחיפשתי את כל מה שיש להן להציע בתחום הספורט התיעודי.
אז אחרי סינון נרחב ומחשבה מאוד מאוד עמוקה תחת מתקפה של הילדים שלי, שגם הולכים להיות איתנו בבית להרבה זמן (תהיו חזקים…), הנה רשימת ההמלצות שבתקווה קצת ימלאו את חור תוכן הספורט שנפער בחיינו.
כדורגל
יש לא מעט תוכן על דייגו מראדונה, וזה לא מפתיע. כמו שהקלישאה אומרת, קשה להישאר אדישים אליו. הסרט 'דייגו מראדונה' (יס) של אסיף קפאדיה, מומחה בסרטים תיעודיים עם סוף רע (סנה, איימי), מתמקד בתקופה הסוערת של 1984 עד 1992 בקריירה של מראדונה. הגבהים שהגיע אליהם עם נאפולי וארגנטינה, וההתרסקות שבאה אח"כ.
למי שהסרט המעולה הזה לא מספיק, יש את 'מראדונה במקסיקו' (נטפליקס). הסדרה עוקבת אחרי התקופה שלו כמאמן דוראדוס בליגה השנייה במקסיקו. אפשר לראות את הסדרה כמעין המשך של הסרט. למרות יוצרים שונים, כשהפעם אין שיאים מיוחדים, אלא בעיקר אגדה שעבר זמנה, ולרוב מה שחשים כלפיו הוא רחמים.
סדרת כדורגל מעולה נוספת בנטפליקס היא 'סנדרלנד עד המוות' שעוקבת אחרי ההתרחשויות במועדון בעונת 2018-19. הקדמה: סנדרלנד ירדה ליגה בעונה קודם והציפיות הן לעלות חזרה לפרמייר ליג תוך עונה. המציאות קצת שונה. בונוס – יש עונה שנייה בדרך. נקווה שעד שהיא תצא (1 באפריל) כבר לא נהיה חייבים להיות בבית.
עוד סרט כדורגל תיעודי מומלץ בנטפליקס הוא 'בובי רובסון: יותר ממנג'ר'. אין פה משהו חתרני או סנסציוני – פשוט סיפור קריירת האימון של ג'נטלמן אמיתי שהוא במקרה היה גם מאמן כדורגל. יותר מרגש ממאיר עיניים, אבל גם קצת סנטימנטליות אף פעם לא מזיקה.
ההמלצה הלפני אחרונה בנוגע לכדורגל היא על עוד סרט בנטפליקס. 'הכחולים – היסטוריה אחרת' בולט בגלל שבניגוד לסרטים על בנזמה או גריזמן (זוועה, אל תראו), הוא לא עוסק באיזו האדרה עצמית של כדורגלן צרפתי, אלא מקביל ומקשר בין המצב של נבחרת צרפת בין השנים 1996 ל-2016, ובעיקר על גזענות בתוך החברה הצרפתית.
ואחרי כל הנושאים הגרנדיוזיים וגלובליים, נסיים עם 'ממלכת עדני' שנמצא ביס, ומתמקד בחנן עדני, היו"ר המיתולוגי של הפועל מרמורק, עם הצצה חביבה על כדורגל הליגות הנמוכות בישראל.
כדורסל
אחת מהיריבויות היפות של שנות ה-90 הייתה אינדיאנה נגד הניו יורק ניקס. כיסוי מצויין למפגשים בין שתי הקבוצות אפשר למצוא ב'מילר נגד הניקס' (יס) מבית היוצר של אי.אס.פי.אן וסרטי 30 על 30. הכדורסל היה אחר, הביטוי של יריבות גובלת בשנאה על המגרש היה שונה, וככל שעובר הזמן (הסרט מ-2010) רואים כמה הנ.ב.א של היום מתרחק, לטוב ולרע, מהימים ההם.
עוד 30 על 30, ועוד על כדורסל שנעלם מן העולם אפשר למצוא ב-'באד בויז' שמספר על הדטרויט פיסטונס של סוף שנות ה-80, קבוצה שכולם אהבו לשנוא ושנאו לשחק מולה. על האליפוית, הכעסים, היריבויות, האלימות, התסכולים וגם הסוף כמו אצל כל שושלת ספורט, אף פעם לא ממש חיובי.
אחד הסרטים המפורסמים מבית 30 על 30 על כדורסל הוא פעם אחים (יס וסלקום), שדרך הסיפור על היחסים בין ולאדה דיבאץ (סרבי) ודראזן פטרוביץ' (קרואטי) שהתפוררו, בעצם מספר על מלחמות הבלקן והתפרקות יוגוסלביה.
נעבור קצת למכללות. הסרט הכי טוב שנעשה בהקשר הזה, על כריסטיאן לייטנר, לא נמצא בספריות (אפשר לעיתים רחוקות לתפוס אותו ב-one). הסרט השני הכי טוב בנושא הוא על ה'פאב פייב' (יס) של מכללת מישיגן. החבורה של כריס וובר, ג'יילן רוז ושות' הגיעה פעמיים לגמר המכללות (והפסידה), אבל מעבר לכוכבות של לפני הכוכבות בנ.ב.א, אפשר ללמוד הרבה על מערכת יחסים מוזרה בין אוניברסיטאות ענקיות שעושות המון כסף מחבר'ה צעירים שלא רואים אגורה (מתחיל להשתנות רק עכשיו, חלקית) ועל עוד כמה דברים שמעבר לספורט.
עוד סרט כדורסל מכללות ב-יס הוא על 'הקוגרים של יוסטון' ועל תקופת הזוהר בתחילת שנות ה-80 עם קלייד דרקסלר והאקים אולאג'ואן ביחד על המגרש. פיי סלמה ג'מה של מכללת יוסטון הוא הרבה יותר ממוקד כדורסל, אבל כיפי לצפייה ומראה חלק קצת פחות מוכר בקריירה של שתי אגדות כדורסל.
התלבטתי לגבי אייברסון של נטפליקס בגלל הזווית הטיפה חד צדדית שלו. אבל עדיין, הוא מספר את הסיפור של אחד השחקנים המשמעותיים של הליגה ב-25 השנה האחרונות – שהמקום שלו בתרבות האמריקאית משמעותי אולי אפילו יותר מהמשמעות שלו למשחק הכדורסל בשנים הגדולות שלו.
שאר ירקות וענפי ספורט
את ג'ורדן נוסע באוטובוס אפשר היה לסווג כסרט כדורסל. הרי מייקל ג'ורדן שם (יש עוד סרטים עליו ביס). אבל זה סרט על תקופת הבייסבול שלו – בין אם היא הייתה באמת משאלת לב שלו (או של אביו) או מעין הסכם הרחקה מהליגה בעקבות בעיות ההימורים שלו.
סדרה סופר (תודה לך אבי נמני) מומלצת היא פורמולה אחת המרוץ לניצחון בנטפליקס שבדיוק עלתה עם עונה שנייה. מהירות, ניצוצות על המסלול, המון אגו ופשוט ספורט שנראה נהדר מכל זווית אפשרית.
סרט אחר בנטפליקס ששווה לראות הוא שומרי הקרח. הוא מתקשר לבאד בויז בגלל שגם הוא מתמקד בעולם שהולך ונעלם, הפעם מענף ההוקי (קרח). שומרי הקרח מספר את סיפורם של האוכפים, החבר'ה שהתפקיד העיקרי שלהם על הקרח הוא לפרק לאנשים אחרים את הצורה, כדי שאלה לא יפרקו את הצורה לחברים שלהם בקבוצה.
נעבור לאיגרוף, ספורט שנראה נהדר בסרטים – תיעודיים או לא. ההמלצה הראשונה היא 'מייק טייסון – לבד בחזרה' שנמצא גם ביס וגם בסלקום. יש לא מעט תכנים על טייסון, שהמוניטין שלו קצת עולה על יכולות האגרוף שלו, אבל אין ספק שכמו עם מראדונה, הוא בן אדם שקשה להתעלם ממנו, והסרט הזה הוא כנראה הטוב מבין שלל הסרטים והתוכניות עליו.
לא עוד (יס) הוא סרט מעולה על אחת מיריבויות האיגרוף המעניינות של לפני 35-40 שנה, בין שוגר ריי לאונרד לרוברטו דוראן – שני מתאגרפים שונים באישיות ובסגנון, עם קרבות שסיפקו כמה רגעים שהם חלק אינטגרלי מהמיתולוגיה של ספורט שפעם היה לו חלק הרבה יותר גדול בתרבות האמריקאית.
סרט האגרוף האחרון שאמליץ עליו הוא רוקי: הסיפור האמיתי (יס וסלקום) שמספר את סיפורו של צ'אק וופנר – מתאגרף די אלמוני רוב הקריירה חוץ מדבר אחד – הקרב מול מוחמד עלי ב-1975. יש לא מעט סיפורים נהדרים על הקרב וסביב הקרב, אבל נשאיר לכם את זה לסרט.
ממכות אמיתיות לכאלה מתוסרטות (אבל לא פחות כואבות) והסרט נער הטבע ביס, שעוקב אחר סיפורו של ריק פלייר, אחת הדמויות הססגוניות של עולם ההיאבקות המקצועי, ובעיקר בכל הבעיות שלו מחוץ לזירה.
סרט חביב על אלוף טניס שקצת נשכח עם השנים ג'ימי קונורס: זה מה שהם רוצים, שמכל מיני סיבות, ההילה סביב הקריירה שלו (8 תארי גרנד סלאם, זכייה ביותר טורנירים מכל שחקן אחר בהיסטוריה) קצת התפוגגה לה עם השנים, גם לעומת יריבים מאותה תקופה (שנות ה-70 וה-80).
עוד סרט חביב פלוס הוא שוברי השביתה (סלקום) על עונת 1987 ב-אנ.אפ.אל. השם מתאר את הסיפור די טוב – שחקני הליגה שבתו, אז בעלי הקבוצות הביאו שחקנים שלא מצאו מקום בליגה כדי לחצות את קו השביתה ולמנוע מהליגה להיכנס להשבתה מוחלטת.
ונסיים באיקרוס (נטפליקס) – מבט על תעשיית סימום האתלטים של רוסיה וההשלכות שלה, חלקן בלי קשר לספורט.
צפייה מהנה!