המכביסט הראשון

מי השחקן שהייתם מגדירים כהכי "מכביסט"? מי המאמן הטוב ביותר שעבר במכבי תל אביב? ומי היה יושב הראש הטוב ביותר של הקבוצה? חלקכם בוודאי יענה ערן זהבי, פאולו סוזה ומיץ' גולדהאר, אחרים אולי יאמרו שאלו אבי נמני, אברם גרנט ולוני הרציקוביץ' והוותיקים שביניכם אולי יאמרו שמות נוספים ולא פחות ראויים, כגון מוטי איווניר, גיורא שפיגל, שייע גלזר ואחרים.

אך יש אחד, שמילא את כל התפקידים הללו. ולא רק זאת, אלא שעשה זאת בהצלחה מרובה והוא אחד הגורמים המרכזיים שהביאו את מכבי תל אביב להיות המועדון הגדול והמעוטר שהוא היום. במלאות 20 שנים למותו, אני רוצה לספר את סיפורו של המכביסט הראשון, משה (ג'רי) בית-הלוי.

משה (ג'רי) בית-הלוי, 1939 (ויקיפדיה)
משפחה של כדורגל

משה בית הלוי, בכינויו ג'רי, היה האח השני מבין חמישה במשפחה שעלתה לארץ בשנת 1920 ושהיוותה את אבני הבניין של הכדורגל הישראלי. אחיו הגדול, נחום, היה שופט כדורגל וממייסדי איגוד השופטים. אחיו הצעיר, אברהם, היה מגן כשרוני ששיחק בהפועל תל אביב ואילו האח הקטן, אלכסנדר, ביצע תפקידי ניהול שונים במכבי תל אביב. ג'רי הגיע למחלקת הנוער של מכבי תל אביב יחד עם אחיו, כי זה היה המועדון היחיד שפעל באופן סדיר באותה תקופה. הוא עלה לבוגרים, אך מכיוון שבאותה תקופה היה על גבול הבלתי אפשרי להוציא שחקנים מההרכב הראשון, יצא לגלות בת 3 שנים במכבי רחובות ומכבי חדרה. כשחזר, מאמן מכבי תל אביב היה אגון פולאק, וינאי מיוצאי "הכח וינה" האדירה. החיבור ביניהם היה מיידי וג'רי מצא את מקומו בהרכב הראשון של הקבוצה.

את קריירת המשחק שלו בין תחילת שנות ה-30 ועד לשנת 1945 העביר ג'רי בית הלוי אך ורק במכבי תל אביב, מרבית השנים כקפטן הקבוצה. בתקופתו כשחקן, זכתה מכבי תל אביב ב-3 אליפויות ושני גביעים. אירוע מיוחד נרשם באמצע שנות השלושים, כאשר מכבי שיחקה בדרבי "קטן" נגד הכח ת"א, הקבוצה הקטנה ביותר של העיר, משחק שהסתיים עם שלושה מורחקים: 2 מהכח ת"א ו-1 ממכבי. המורחק של מכבי היה ג'רי, כשהשופט היה לא אחר מאשר אחיו הגדול, נחום.

בשנים הבאות בית-הלוי היה שותף במסעותיה של מכבי ת"א לארה"ב ואוסטרליה, מסעות משחקים שהיוו באותה תקופה סוג של שליחות מטעם ארץ הקודש עבור יהודים ברחבי העולם. האח הקטן אברהם נשאר באוסטרליה יחד עם מנחם מרימוביץ' ואלה התנדבו לצבא האוסטרלי בזמן מלחמת העולם השנייה, שם איבדו את חייהם בקרבות. אחיו של מנחם, יוסל'ה מרימוביץ' הגה את הרעיון להוסיף את הצבע הצהוב למדי מכבי ת"א ששיחקה באותם ימים בצבעי כחול-לבן, לאחר היוודע זוועות השואה.

מקצוען חסר ניסיון

קריירת האימון של ג'רי החלה כשנתיים לאחר פרישתו ממשחק, כאשר אגון פולאק, אותו מאמן אגדי שהעלה אותו לבוגרים, החליט לפרוש לאחר כ-12 שנים בתפקיד המאמן. בסך הכל כמאמן מכבי ת"א זכה ג'רי ב-4 אליפויות ו-5 גביעי המדינה. ג'רי נחשב למאמן הגנתי וקפדן, אך קריירת האימון שלו לוותה באירועים משמעותיים שהגדילו את כוחה של מכבי ת"א כמועדון הגדול ביותר במדינה. עם מינויו לתפקיד, הבין כי הכושר הגופני הוא הגורם המכריע וביקש להעלות את כמות האימונים מפעמיים ל-3 פעמים בשבוע. לא רק זאת, אלא שגם הצליח לגרום להנהלה לשלם לשחקנים תוספת שכר בגין האימון הנוסף, דבר די רציני באותם ימים. את מה שהבינו במכבי ת"א בשנת 2012 עם מינויו של אוסקר גרסיה, יישם בית הלוי כבר בימיו הראשונים כמאמן בשנות ה-40. את השיפורים והעדכונים בעולם הכדורגל למד ג'רי דרך חוברות שקיבל מאירופה אותם יישם בעזרת השחקנים, שלטענתו היו הטובים במכבי ת"א בכל הזמנים. אחת הפעולות המרכזיות שביצע הייתה במהלך מסע ביוגוסלביה, שם החליט להעביר מגן צעיר בשם שייע גלזר לתפקיד החלוץ. את הפעולה כינה ג'רי כ"שליפה מהשרוול", שלימים הפכה את גלזר לשיאן השערים של הקבוצה, עד שהגיע אחד, אבי נמני.

בתמונה: מכבי תל אביב, 1939. ג'רי בית הלוי כורע, שני מימין (ויקיפדיה)
בשנת 1952 התגלע סכסוך בין השחקנים למאמן, דבר שגרם להנהלת הקבוצה לפטרו. קבוצתו הבאה של ג'רי הייתה לא אחרת מאשר האויבת השנואה, הפועל ת"א. באותה תקופה מעבר בין אגודות יריבות היה דבר בלתי נתפס וכבר במשחקו הראשון כמאמן הפועל ספג קריאות "בוגד" מהקהל הביתי באצטדיון "באסה" (לימים, בלומפילד). היום, מעבר של שחקנים מהפועל למכבי ולהפך כבר מתקבל בשלוות נפש. את הדרבי הראשון מול מכבי הוא הפסיד למרות רצונו העז לנצח ובסה"כ החזיק חצי שנה בלבד כמאמן האדומים. לאחר מכן עבר לאמן את מכבי נתניה, נבחרת ישראל ואף הפך למאמן הישראלי הראשון שמאמן נבחרת באפריקה – ניגריה. ג'רי עוד חזר לקדנציה קצרה בתחילת שנות ה-60 כמאמן מכבי ת"א עד שפרש מאימון בשנת 1965.

הנשמה לבלומפילד מבקשת

בחלק השני של שנות ה-60 מכבי סבלה ממשבר כלכלי חמור שכמעט הביא להפסקת פעילות הקבוצה, היות ושחקנים סירבו לשחק ללא קבלת שכר. עד כמה הידרדרו הסטנדרטים של שחקני הכדורגל בארץ מאז והיום… הקבוצה פנתה לג'רי שיבוא לנהל את מחלקת הכדורגל, וההחלטה הראשונה שלו הייתה לעזוב את איצטדיון המכביה ולעבור לאצטדיון בלומפילד של הפועל. באותם ימים הייתה נהוגה תרבות מקורבים (לא הרבה השתנה) ורבים מהצופים נכנסו למשחקים בחינם. אנשי הפועל תמכו בג'רי והצליחו לגרום לכך שהכרטיסים המחולקים בחינם יצומצמו. כך, במשחקה הראשון של מכבי בבלומפילד נמכרו 14 אלף כרטיסים, כמות חסרת תקדים. בסוף אותה עונה הגירעון נסגר בזכות המעבר המוצלח לבלומפילד.

לבסוף, ג'רי המשיך בקריירת הכדורגל והצטרף להנהלת ההתאחדות לכדורגל והיה למקימי הטוטו בישראל.

"מילת המפתח להצלחה בתחום של ארגון ושיווק נכון של אגודה, היא אוהדים" – ג'רי בית הלוי

ג'רי – חיי סביב הכדור – "מוטיב"  הוצאה לאור, 1992

Print Friendly, PDF & Email
 

אוהבים את מה שאנחנו עושים ורוצים לעזור?

תתמכו בנו

*כל תמיכה תעזור לנו לגוון ולשפר את התוכן ולצמוח